1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qatar

Saudi-ryhmä keventää Qatarille esittämiään vaatimuksia

Yksi vaatimuksista oli uutiskanava al-Jazeeran sulkeminen, jota ei välttämättä enää edellytetä.

Qatar
Pääkaupunki Dohan horisontti Qatarissa.
Pääkaupunki Dohan horisontti Qatarissa. Karl-Josef Hildenbrand / EPA

Qatarin eristäneet arabimaat ovat lieventäneet vaatimuksiaan. Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain ovat esitelleet kuusi periaatetta, joihin Qatarin pitää sitoutua pakotteiden poistamiseksi.

Ehdottomien vaatimusten loiventaminen on diplomaattinen yritys ratkaista Persianlahden viime vuosien pahin poliittinen kriisi.

Periaatteet hyväksyttiin kaksi viikkoa sitten Kairossa. Ne edellyttävät Qataria torjumaan terrorismia ja ääriajattelua, katkaisemaan rahoituksen terrorijärjestöille ja lopettamaan väkivaltaan ja vihaan yllyttävän tiedon levittämisen.

Saudi-Arabian mukaan periaatteiden noudattamista valvotaan. On epäselvää, kuinka tiukasti tai väljästi periaatteita tulkitaan.

Pakoteryhmää johtava Saudi-Arabia on viestittänyt, että esitetyt periaatteet eivät välttämättä edellytä uutiskanava al-Jazeeran sulkemista, koska periaatteet jättävät neuvotteluvaraa siitä, miten periaatteita sovelletaan ja toteutetaan.

Vaikka Qatarin eristämisen taustat juontuvat Qatarin omapäisestä ulkopolitiikasta ja Persianlahden valtapolitiikasta, juuri vaatimus uutiskanavan sulkemisesta on ollut kriisin keskiössä.

Saudi-Arabian johtama ryhmä julkisti kesäkuun lopussa 13 kohdan listan, johon Qatarin olisi pitänyt suostua.

Lähteet: AP