Lapin kesämatkailu kasvaa – paitsi Tenolla, jossa se on romahtanut

Lapin lomakylistä ja leirintäalueilta arvioidaan kävijöiden määrän hitusen kasvaneen tai pysyneen ennallaan viime kesästä Ylä-Lappia lukuun ottamatta.

matkailu
Lomakylien mukaan kesämatkailu Lapissa on hienoisessa kasvussa. Annti Rintalan ja Juho Vuontisvaaran yritys Camping Nilimella  Sodankylässä 18.7.2017.
Lomakylien mukaan kesämatkailu Lapissa on hienoisessa kasvussa. Annti Rintalan ja Juho Vuontisvaaran yritys Camping Nilimella Sodankylässä 18.7.2017. Uula Kuvaja / Yle

Sodankylässä tihutti vähän vettä tänä keskiviikkoaamuna. Yrittäjät Antti Rintala ja Juho Vuontisvaara ovat pitäneet Camping Nilimellaa jo 13 vuotta. Kävijöiden määrä on hiljalleen kasvanut. Näin on myös tänä kesänä.

– Oikeastaan aika samoissa lukemissa mennään kuin viime kesänä, hienoista kasvua, pikkuisen enemmän kuin viime vuonna, sateista, mutta silti väki liikkuu. Nordkappiin yleensä menossa tai tuonne pohjoiseen tai sitten tulossa, sanoo yrittäjä Antti Rintala.

Nilimellassa matkailijoista suurin osa on suomalaisia, saksalaisia ja heinäkuussa norjalaiset ovat iso ryhmä. Matkailijat liikkuvat asuntoautoilla ja vaunuilla, henkilöautoilla, polkupyörillä, moottoripyörillä ja majoittuvat, vaunuissa, mökeissä ja teltoissa.

Eri puolilta Lappia lomakylistä ja leirintäalueilta kerrotaan matkailun tänä kesänä olleen yhtä vilkasta kuin viime kesänä tai hienoisesti kasvaneen. Kovimmat kasvuluvut 10–12 prosenttia, arvioi Rovaniemen Ounaskoski Campingin. Rovaniemellä Keski-Euroopasta asuntoautomatkailijat ovat kasvussa, erityisesti Saksasta tulijat.

Muualla arviot ovat varovaisempia mutta matkailukesää pidetään hyvänä. Poikkeus on Utsjoki Teno, siellä kalastusmatkailijoiden määrä romahti uusien rajoitusten vuoksi.

Tenolta Tornionjoelle

Kilpisjärven Retkeilykeskuksesta kerrotaan, että kesäkuussa kävijäöitä oli edellistä enemmän ja paikka on entiseen malliin käytännöllisesti katsoen täynnä juhannuksesta elokuun puoliväliin.

Selvää takapakkia on otettu Ylä-Lapissa Utsjoella, siellä Tenon uuden kalastussopimuksen voimakkaat luparajoitukset ja lupahintojen raju korotus ovat leikanneet kalastusmatkailijoiden määrää. Esimerkiksi Tenon Tunturituvilta Utsjoelta arvioidaan kalastusmatkailijoiden määrän pudonneen rajusti eli 60–70 prosenttia.

Myös Ivalo River Campingissa on havaittu Tenon kalastajien tipahtanut määrä kun kalastusvälineiden desinfioijia on käynyt entistä vähemmän. Muuten väkeä on Ivalossa riittänyt entiseen malliin.

Tornionjoelta Pellosta kerrotaan puolestaan Tenon ahdingon jonkin verran lisänneen kalastusmatkailijoiden määrää. Pellon Arctic Campingista arvioidaan että viikossa on ollut 3-4 porukkaa, jotka ovat vaihtaneet Tenon lohestuksen Tornionjokeen. Tornionjoen kalastusmatkailua puolestaan on viime viikkona leikannut tieto, että lohta on jokeen noussut vain kolmasosa lähes ennätysluokkaa olleeseen viime kesään verrattuna.

Soitimme uutisjuttua varten yli kymmeneen lomakylään Lapissa paikkakunnilla Rovaniemi, Tornio, Posio, Salla, Inari, Utsjoki, Enontekiö ja Sodankylä. Jutun tiedot matkailijamäärien muutoksista ovat yritysten edustajien arvioita nyt heinäkuun puolivälissä. Tarkemmat tilastot valmistuvat myöhemmin sesongin jälkeen.