Stalinin suosio on huipussaan Venäjällä – Sadistista on tullut sankari

Neuvostoliittoa diktaattorin ottein hallinnut Josif Stalin nähdään nyky-Venäjällä ennen kaikkea suurena sotasankarina ja tehokkaana uudistajana.

Venäjä
Valokuva Stalinista näytteillä bunkkerimuseon vitriinissä.
Valokuva Josif Stalinista näytteillä bunkkerimuseon vitriinissä.Erkka Mikkonen / Yle

*MOSKOVA. *Hieman ränsistyneen stadionin takapihalla seisoo toisen maailmansodan muistoa vaaliva panssarivaunu. Vastapäätä on vaatimaton sisäänkäynti Stalinin salaisena bunkkerina tunnettuun museoon.

Huippusalainen maanalainen komentokeskus rakennettiin 30-luvulla julkisuudelta piilossa. Peiteoperaationa toimi viereen pystytetyn stadionin rakennustyöt.

Museon mukaan Stalin työskenteli bunkkerissa parin viikon ajan vuoden 1941 lopulla. Silloin Moskova oli hätää kärsimässä, sillä natsi-Saksan joukot olivat jo kaupungin porteilla.

90-luvun puolivälissä bunkkeri avautui museoksi, joka ei juuri vuosien saatossa ole muuttunut. Sen sijaan venäläisten suhtautumisessa Staliniin on parissa vuosikymmenessä tapahtunut merkittävä muutos.

Kysely osoittaa Stalinin suosion

Stalin on nyt suositumpi kuin koskaan aiemmin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Riippumattomana pidetyn Levada-tutkimuskeskuksen helmikuussa julkaistu kysely (siirryt toiseen palveluun) osoittaa, että 46 prosenttia vastaajista suhtautuu Staliniin joko ihaillen, kunnioittaen tai myötätuntoisesti.

Sitä vastoin 21 prosentin suhtautuminen Staliniin on pahantahtoista, pelokasta tai vihamielistä. 22 prosenttia vastaajista suhtautuu häneen välinpitämättömästi.

Vuoden 2001 vastaavaan kyselyyn verrattuna muutokset ovat suuria. Silloin kielteisesti Staliniin suhtautuneiden osuus peittosi selvästi myönteisesti suhtautuneiden osuuden.

Venäjän johto ymmärtää Stalinia

Tutkimuskeskus Levadan johtaja Lev Gudkov muistaa vielä hyvin 90-luvun alun. Silloin Stalinia pidettiin lähes yksinomaan sadistina, diktaattorina ja syyllisenä miljoonien ihmisten kuolemaan.

Jälkikäteen katsottuna kritiikki oli kuitenkin varsin pinnallista. Stalinia arvosteltiin etenkin hänen patologisen luonteensa vuoksi, eikä hänen tekojaan tuomittu lopullisesti.

Tutkimuskeskus Levadan johtaja Lev Gudkov näkee merkittävän muutoksen Stalinin suosiossa 2000-luvun aikana.
Tutkimuskeskus Levadan johtaja Lev Gudkov näkee merkittävän muutoksen Stalinin suosiossa 2000-luvun aikana.Erkka Mikkonen / Yle

Venäjän uudistusten epäonnistuessa kerta toisensa jälkeen nostalgia Neuvostoliittoa kohtaan alkoi kasvaa. Stalinin suosion huomattavin kasvu on kuitenkin ajoittunut presidentti Vladimir Putinin valtakaudelle.

– Ylin johto on alkanut puhua siitä, ettei Stalinia pidä mustamaalata, koska hänen persoonansa oli niin monitahoinen. Putin on myös sanonut, että kaikilla mailla on omat luurankonsa kaapissa, eikä venäläisten tule hävetä millään tavoin omaa historiaansa, Gudkov sanoo.

Stalin nähdään natsi-Saksan kukistajana

Virallinen Venäjä korostaa Stalinin roolia toisen maailmansodan eli venäläisittäin suuren isänmaallisen sodan voitossa.

Natsi-Saksan kukistamisesta on tullut 2000-luvulla yksi tärkeimmistä Venäjän kansakuntaa yhdistävistä tekijöistä. Tämä on vaikuttanut myös Stalinin suosion kasvuun.

Stalinista puhuttaessa korostetaan nykyään myös tämän roolia tehokkaana uudistajana. Hänet nähdään yhä useammin etevänä johtajana, jonka myötävaikutuksella Neuvostoliitto teollistui ja maasta kehkeytyi ydinaseita hallitseva supervalta.

Venäjän asevoimien keskusmuseon alaisuudessa toimiva Stalinin bunkkerimuseo sijaitsee urheilustadionin kyljessä Moskovan laitamilla.
Venäjän asevoimien keskusmuseon alaisuudessa toimiva Stalinin bunkkerimuseo sijaitsee urheilustadionin kyljessä Moskovan laitamilla.Erkka Mikkonen / Yle

Toisaalta Stalinin aikaista terroria ja vainoja ei ole sivuutettu kokonaan.

– Johto ei ole sulkenut silmiään massiivisilta vainoilta ja rikoksilta, mutta ne jätetään tarkoituksella pienemmälle huomiolle. Tärkeintä on fasismin voittaminen, joka esitetään kansan suurimpana ylpeyden aiheena, Lev Gudkov tutkimuskeskus Levadasta sanoo.

Venäläisten suhde Staliniin on ristiriitainen

Kesäkuussa venäläiset valitsivat Stalinin (siirryt toiseen palveluun) toistamiseen kaikkien aikojen merkittävimmäksi henkilöksi 38 prosentin kannatuksella. Stalin piti ensimmäisen kerran kärkipaikkaa Levadan kyselyssä viisi vuotta sitten, kun tutkimus tehtiin edellisen kerran.

Tutkimuskeskusen johtaja Lev Gudkov muistuttaa, että vaikka Stalinia ymmärretään nyt paljon enemmän kuin pari vuosikymmentä sitten, on häneen suhtautuminen silti vahvasti kaksijakoista. Samalla kun ihmiset näkevät Stalinissa yhä myönteisemmässä valossa, he tuomitsevat yksiselitteisesti tämän harjoittaman terrorin.

Ihmisten on kuitenkin vaikea asettua liian voimakkaasti Stalinin tekemiä rikoksia vastaan, koska seuraava askel johtaisi koko neuvostojärjestelmän tuomitsemiseen.

– Tämä sotii voimakkaasti venäläisten kollektiivista identiteettiä ja ylpeydentuntoa vastaan. Ihmiset kokevat kovaa sisäistä jännitettä arvostellessaan Stalinin toimintaa, Gudkov arvioi.