Hittilelu spinneristä eli sormihyrrästä tuli politiikan väline Venäjällä

Venäjän mediassa spinneri on esitetty opposition manipulaation välineenä. Maan kuluttajansuojaviranomainen on alkanut tutkia lelun vaarallisuutta.

Venäjä
spinneri lelu
Spinner-sormihyrrästä on noussut poliittinen kohu Venäjällä.Ohde Christian / AOP

MOSKOVA. Suurta suosiota saavuttanut fidget spinner eli sormihyrrä on joutunut Venäjällä epäilyttävään valoon.

Maan kuluttajansuojaviranomainen Rospotrebnadzor on alkanut tutkia lelun mahdollisia kielteisiä vaikutuksia lasten ja nuorten terveyteen. Virasto kertoo eilen tiistaina verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessaan spinnerin (siirryt toiseen palveluun) ”aggressiivisesta etenemisestä” lasten ja teini-ikäisten parissa.

Venäjän kuluttajansuojaviranomainen tunnetaan yleisesti toimijana, joka käyttää viranomaisvaltaa myös poliittisiin tarkoituksiin. Se on esimerkiksi kieltänyt laatusyihin vedoten viinien maahantuonnin Georgiasta ja Moldovasta, kun niiden välit ovat kiristyneet Venäjän kanssa.

Tv-kanava yhdistää vaarallisen lelun oppositioon

Venäjän kuluttajansuojaviranomaisen kiinnostus sormihyrrää kohtaan saattaa tällä kertaa selittyä sisäpoliittisilla syillä. Venäjän valtion kontrolloimassa televisiossa spinneri on nimittäin leimattu kaiken muun pahan ohella myös presidentti Vladimir Putinia vastustavan opposition salajuoneksi.

Uutiskanava Rossija-24:n viimeviikkoisessa jutussa (siirryt toiseen palveluun) spinneri esitetään aivopesuun käytettävänä työkaluna, joka ”saa ihmisen alttiiksi manipulaatiolle”. Juontajan mukaan siksi ei olekaan ihmeellistä, että sormihyrriä on alettu myydä opposition mielenosoituksissa.

Myös aiemmassa Rossija-24-kanavan jutussa (siirryt toiseen palveluun) sormihyrrä politisoidaan ja yhdistetään Putinia vastustavaan oppositioon. Jutun mukaan esimerkiksi spinnerivideoilla ”maanitellaan protesteihin potentiaalista yleisöä”.

Venäjän mediassa on lisäksi esitetty lukuisia juttuja siitä, kuinka sormihyrrä voi olla uhka niin lasten ja nuorten henkiselle kuin fyysisellekin terveydelle.

Taustalla Kremlin kasvava kiinnostus lapsiin ja nuoriin

Sanomalehti Vedomosti liittää pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjän kuluttajansuojaviranomaisen ja median huolen sormihyrristä Kremlin lapsia ja nuoria kohtaan heränneeseen kiinnostukseen. Spinneriä käytetään irtopisteiden keräämiseen ylimmältä johdolta.

Teini-ikäisten suuri määrä herätti huomiota opposition maaliskuun ja kesäkuun suurmielenosoituksissa. Sittemmin myös Venäjän johto on näyttänyt olevan aiempaa kiinnostuneempi lasten ja nuorten asioista.

Mediatietojen mukaan myös presidentti Vladimir Putinin tuleva presidentinvaalikampanja keskittyisi nuoriin ja tulevaisuuteen.

Putin ei ole vielä virallisesti kertonut aikeistaan osallistua ensi vuoden maaliskuussa järjestettäviin vaaleihin. Moni on kuitenkin nähnyt hänen useat viimeaikaiset tapaamisensa nuorten kanssa alkuna presidenttikampanjalle.