1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltojen korkein oikeus tarkensi päätöstään maahantulokiellosta

Oikeuden mukana presidentin maahantulokielto on laillinen, mutta esimerkiksi lähisukulaisia on tulkittava nykyistä laajemmin.

Donald Trump
nainen huutaa ja pitelee kylttiä
Alba Vigaray / EPA

Yhdysvaltojen korkein oikeus on täsmentänyt kesäkuussa antamaansa päätöstä presidentti Donald Trumpin maahantulokieltoon.

Korkeimman oikeuden mukaan maahantulokielto on täytäntöönpanokelpoinen – toistaiseksi. Täytäntöönpano kuitenkin edellyttää, että maahantulokieltoon kirjattuja poikkeuksia tulkitaan nykyistä laveammin.

Kuuden muslimienemmistöisen maan asukkaita koskeva kielto salli maahantulon lähisukulaisille, eli aviopuolisoille, lapsille, vanhemmille ja kihlatuille. Isovanhempia ei laskettu lähisukulaisiksi.

Amerikkalaisten medioiden kuten Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) tulkinnan mukaan korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että myös isovanhemmat on luettava lähisukulaisiin.

Tarkkaan ottaen korkein oikeus ei määritellyt, kuinka läheinen sukulaisuussuhteen pitäisi olla. Tuomioistuimen antamien esimerkkien mukaan poikkeus kieltoon olisivat ainakin Yhdysvalloissa asuva läheinen sukulainen, opiskelupaikka, työpaikka tai puhetilaisuus.

Presidentti Trumpin määräämä tilapäinen matkustuskielto koskee Libyan, Somalian, Sudanin, Syyrian, Jemenin ja Iranin kansalaisia.

Korkeimman oikeuden päätös on kannanotto alioikeuden päätökseen. Yhdysvaltojen hallinto voi valittaa alioikeuden päätöksestä valitustuomioistuimeen.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi