Katastrofaalinen lentoturma oli metrien päässä San Franciscossa – Katso animaatio ja kuuntele lennonjohtokeskustelu

Heinäkuun 7. päivänä rullaustielle laskeutumassa ollut Air Canadan lento 759 kävi 25 metrin korkeudessa maanpinnasta.

lentoliikenne
Air Canadan koneita Toronton Pearsonin lentokentällä.
Air Canadan koneita Toronton Pearsonin lentokentällä.Air Canada

Yhdysvaltain liittovaltion tutkijat kertoivat maanantaina, että heinäkuun 7. päivänä San Franciscossa tapahtuneessa läheltä piti -tilanteessa kentälle laskeutumassa olleen lentokoneen laskeutumislinja oli kohti kiitotien viereistä rullaustietä. Odotuspaikalla ja kyseisellä rullaustiellä lähtövuoroaan odotti neljä muuta matkustajakonetta.

Air Canadan lento 759 pyyhkäisi toisena lähtövuorossa olleen filippiiniläiskoneen yläpuolelta vajaan yhdeksän metrin päästä ja kävi vain 25 metrin korkeudessa maanpinnasta ennen ylösvetoa. Airbusin A320-200-tyyppisessä koneessa oli 140 matkustajaa.

Lentoturmia tutkiva viranomainen NTSB sanoi maanantaina haastatelleensa lennon kapteenia. Perämiehen kuuleminen oli vuorossa tiistaina ja lennonjohtajien keskiviikkona.

"Näen valoja kiitotiellä"

Perjantai-iltana 7. heinäkuuta, neljää minuuttia ennen puoltayötä, sääolosuhteet San Franciscon kansainvälisellä lentoasemalla Kaliforniassa olivat hyvät pimeällä tapahtuvaan näkölähestymiseen. Siinä tapauksessa matkustajaliikenteessä käytettävää mittarilähestymistä ei suoriteta loppuun asti, eikä autopilottia välttämättä käytetä laskeutumiseen. Ohjaajalla on tällöin oltava näköyhteys maahan ja lentokenttään.

Air Canadan lento 759 oli lähtenyt Toronton Pearsonin lentoasemalta tunnin aikataulustaan myöhässä ja lähestyi reilun viiden tunnin matkan jälkeen oikeanpuoleista kiitotietä 28. Kanadan viranomaisten mukaan noin kilometriä ennen kiitotien kynnystä lento 759 kutsui radiolla lennonjohtoa ja pyysi varmistamaan laskeutumisselvityksen.

– Torni, haluaisin vain vahvistaa - tässä Air Canada 759 - ja .. näen valoja tuolla kiitotiellä. Voitko vahvistaa että olen selvä laskuun.

Äänitteen mukaan lennonjohto vastasi heti ja vahvisti kiitotien 28R olevan tyhjä muusta liikenteestä.

– Mihin tuo tyyppi on menossa? Hän on rullaustien päällä, radiosta kuului lähestyvän koneen ollessa alle 60 metrin korkeudessa.

Kone ehti laskeutua rullaustiellä odottavien koneiden välillä vain noin 30 metrin korkeuteen, kunnes lennonjohtaja käski konetta tekemään ylösvedon.

Lennonjohtokeskustelu on liitetty San Josessa julkaistavan Mercury News-lehden (siirryt toiseen palveluun) tekemään videoanimaatioon:

Lentoyhtiö Air Canada on kieltäytynyt kommentoimasta tapausta meneillään olevaan tutkintaan viitaten. NTSB:llä on hallussaan turvakameravideo tapahtuneesta ja virasto aikoo julkaista sen tutkinnan edetessä lähikuukausien aikana.

Lähteet: AP, The Aviation Herald (siirryt toiseen palveluun), FlightAware (siirryt toiseen palveluun)