Vanha salametsästysepäily nousi esiin Pohjanmaalla – kaksi vuotta sitten ojasta löytyi ammuttu metsäkauris

Uudessakaarlepyyssä metsästysyhdistys hautasi kuolleena löytyneen eläimen maahan, mutta ei tehnyt asiasta rikosilmoitusta. Pietarsaaressa kesäkuussa paljastunut salametsästysepäily sai yhdistyksen kuitenkin kysymään poliisilta, pitäisikö rikosilmoitus tehdä.

salametsästys
Peurat pellolla
Sami Tammi / Yle

Uudessakaarlepyyssä metsästysyhdistys on kertonut poliisille vanhasta salametsästysepäilystä. Paikkakunnalta löytyi vajaat kaksi vuotta sitten joulukuussa ojaan kuollut metsäkauris, jota oli yhdistyksen mukaan todennäköisesti ammuttu aseella luvattomasti. Löytö tehtiin metsästysyhdistys Sylvian alueelta Bådanin venesataman lähistöltä.

– Se oli ihan itsenäisyyspäivän tienoilla, kun yksi huvilanomistaja oli matkalla huvilaan ja löysi ojasta kuolleen eläimen. Hän teki ilmoituksen meille, metsästysyhdistys Sylvian puheenjohtaja Kjell Fellman kertaa.

Ojasta löytyi kuollut metsäkauris, jonka metsästysyhdistys otti talteen, nylki ja kaivoi maahan.

– Totesimme, että eläin oli ammuttu todennäköisesti pienikaliiperisella aseella, osuma oli aika huono. Todennäköisesti se ei ollut kuollut heti, vaan oli elänyt jonkun aikaa ja mennyt ojaan viettämään viimeisiä tunteja, Fellman sanoo.

Kesäkuussa kävi ilmi, että viittä nuorta epäillään suunnitelmallisesta salametsästyksestä Pietarsaaressa. Tapauksen poliisitutkinta on vielä kesken.

Rikosilmoitusta ei tehty

Kjell Fellmanin mukaan kuolleesta metsäkauriista ei tehty rikosilmoitusta, vaan yhdistyksen vuosikokouksessa keskusteltiin tapauksesta ja todettiin yhdessä, ettei rikosilmoitusta silloin tehdä. Fellmanin mukaan syy ratkaisuun oli muun muassa siinä, ettei tiedetty, mistä eläin on metsästysyhdistyksen maille tullut.

– Ei ole ihan varmaa, että ampuminen olisi tapahtunut meidän alueella, vaikka eläin meidän alueeltamme löytyi kuolleena. Se oli lähinnä se syy silloin.

Paikallinen metsästysyhdistys nosti asian esille, kun Pietarsaaren laaja salametsästysepäily nousi julkisuuteen. Lisäksi Soklotista löytyi Kjell Fellmanin mukaan kuukausi sitten kuolleen eläimen jäänteitä.

– Se aiheutti taas keskustelun. Meillä oli pari viikkoa sitten hallituksen kokous ja keskustelimme taas asiasta. Tulimme siihen tulokseen, että poliisiin ollaan nyt yhteydessä ja jos poliisi on sitä mieltä, että on aihetta tehdä rikosilmoitus, me teemme sen, vaikka aikaa on kulunut näin paljon.