Osakestrategi Nordean pääkonttorin siirrosta: "Muutto toisi omistajille lisää arvoa"

Nordean toisen neljänneksen tulos on Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan tavanomaisen vakaa, vaikka tulos jäikin hieman ennusteista.

Nordea
Nordean valomainos ja Suomen lippu talon katolla Helsingin keskustassa.
Nordea on vihjannut, että pankki aikoo ehkä vaihtaa pääkonttorinsa sijaintia Ruotsista Suomeen tai Tanskaan.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mielestä finanssikonserni Nordean toisen neljänneksen tulos on tavanomaisen vakaa pankille. Nordean liikevoitto pieneni vuoden toisella vuosineljänneksellä 1 010 miljoonaan euroon, jolloin pudotusta tuli kuusi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

– Yhtiö on tällä hetkellä käymässä läpi merkittävää muutosprosessia, ja kustannukset olivat alkukesällä tavanomaista korkeammalla tasolla. Siksi tulos jäi hieman analyytikoiden ennusteista, Oksaharju sanoo.

Hänen mukaansa tulosennusteiden ylittämistä tärkeämpää Nordealle on pitkän aikavälin kehitys muuttuvalla toimialalla.

– Mukaan lukien kotipaikkapäätös, joka siirtyy nyt syyskuulle.

"Valtioilla on mahdollisuus korottaa tarjouksiaan"

Ruotsin hallitus on esittänyt pankkien kriisinratkaisurahaston maksujen korottamista, minkä jälkeen Nordea vihjasi, että pankki aikoo ehkä vaihtaa pääkonttorinsa sijaintia Ruotsista Suomeen tai Tanskaan. Oksaharjun mukaan konttorin sijainnista on tällä hetkellä käynnissä erittäin intensiivinen kilpajuoksu Pohjoismaiden välillä.

– Halukkaita ottajia Nordealle tuntuu löytyvän. Nyt on ikään kuin huutokaupan viimeinen kierros, ja valtioilla on mahdollisuus korottaa tarjouksiaan.

Tärkeää pääkonttorin paikan valinnassa saattaa olla pankkiunioniin kuuluminen. Nordea haluaa samalle viivalle suurten eurooppalaisten pankkien kanssa.

Suomi kuuluu pankkiunioniin, mutta Ruotsi ja Tanska eivät.

– Nordea itse vihjaa priorisoivansa pankkiunionia, joka on EU:lla tärkeimpänä kriteerinä, Oksaharju sanoo.

Hänen mukaansa Nordean lisäksi myöskään pankin osakkeenomistajat eivät ole mielissään vakausmaksujen korottamisesta.

Mutta lähteekö Nordea Ruotsista?

– Tämän hetken tietojen mukaan muutto olisi omistajan arvoa luovaa. Toisaalta Nordea on antanut Ruotsin päättäjille mahdollisuuden tehdä sääntely-ympäristöstä sellainen, että muutto ei olisi mielekästä, Oksaharju sanoo.

Nordea haluaa jakaa enemmän osinkoa

Oksaharju kertoo, että pankkimaailmassa sääntelyn kiristäminen on tehnyt lainan myöntämisestä entistä huonompaa liiketoimintaa. Lisäksi keskuspankin rahapolitiikka on pienentänyt korkokatetta ja heikentänyt sen kasvun mahdollisuuksia.

– Kasvun moottoriksi jäävät säästäminen, sijoittaminen, varainhoito ja rahastoliiketoiminta. Ne ovat olleet tämän vuoden alussa yhtiön kasvuliiketoimintaa ja tulevat olemaan jatkossakin.

Oksaharju sanoo, ettei Nordea ole muuttumassa konsernitasolla lähiaikoina kasvukoneeksi.

– Tärkeämpää yhtiön kehittämisessä ovat vakavaraisuussääntelyyn tottuminen ja se, että yhtiö pystyy jakamaan tuloksestaan aiempaa enemmän osinkoa.