"Kissanpentuja alkoi tulla ihmisten terassien alta" – löytökissoista tuli ongelma Alajärvellä

Alajärveläiseen eläinhoitolaan tuotiin kesäkuussa niin paljon löytökissoja, että tilat alkoivat loppua. Alajärvellä ei olla kissaongelman kanssa yksin, sillä Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa.

löytökissat
Alajärven Eläinhoitola Hepokatissa riittää kissoja.Nämä kaksi ovat kuitenkin jo saaneet uuden kodin.
Alajärven Eläinhoitola Hepokatissa riittää kissoja. Nämä kaksi ovat kuitenkin jo saaneet uuden kodin.Minna Peltoniemi/Eläinhoitola Hepokatti

Eläinhoitola Hepokatti aloitti toimintansa Alajärvellä maaliskuun alussa. Samalla siitä tuli myös Alajärvelle oma, virallinen löytöeläinten vastaanottopaikka.

Aiemmin alajärveläiset löytöeläimet piti viedä naapurikuntaan jonkin matkan päähän. Se on saattanut pitää eläinten kuljettamiskynnyksen korkeana.

– Täällä ei ole ollut aikaisemmin löytöeläinpalvelua ja välimatka on ollut semmoinen, etteivät ihmiset ole lähteneet niitä viemään. Nyt ollaan keskustan tuntumassa ja yhteydenottoja on tullut, kertoo eläinhoitolan toinen pitäjä Jussi Latvala.

Alajärven kissojen määrä juontaa Latvalan arvion mukaan jo kauaksi. Kissoja on saattanut olla oman onnensa nojassa pitkäänkin ja ne ovat lisääntyneet ja näin kissamäärä on taas kasvanut.

Talo täynnä kissoja

Alkukevät meni hoitolassa kissojen suhteen rauhallisissa merkeissä. Löytökissoja tuli silloin tällöin, tasaiseen tahtiin. Mutta sitten tilanne muuttui.

– Kuukausi sitten se räjähti! Puhelimet rupes soimaan aamusta iltaan. Kissoja oli joka paikassa ja kissanpentuja alkoi tulla ihmisten terassien alta ja ties mistä, Jussi Latvala muistelee.

Oli pakko ajatella, että me ei pystytä tekemään enempää kuin mihin meillä on resurssit.

Jussi Latvala

Kissoja olisi tuotu hoitolaan vaikka kuinka paljon, mutta tila ei antanut myöden. Latvala myöntää, että välillä tuli voimattomuuden tunne, ettei löytökissojen suureen määrään pysty vastaamaan.

– Silloin oli pakko ajatella, että me ei pystytä tekemään enempää kuin mihin meillä on resurssit, kertoo Latvala.

Tassutiimi auttaa kissojen sijoittamisessa

Tällä hetkellä hoitolassa on löytökissoja kymmenkunta ja ne kaikki ovat aikuisia kissoja. Enimmillään kissoja on ollut yhtä aikaa 15. Silloin joukossa oli paljon kissanpentuja. Määrä on Latvalan mukaan ihan maksimi.

Tilannetta helpotti se, että pentuja pystyttiin pitämään samoissa tarhatiloissa. Nyt pennut ovat kaikki lähteneet uusiin koteihin.

Eläinsuojelulain mukaan (siirryt toiseen palveluun) löytöeläimiä on pidettävä tallessa 15 vuorokautta ja sen jälkeen kunta saa päättää eläimen myymisestä, luovuttamisesta tai lopettamisesta.

Latvala kehuu Alajärvellä keväällä perustettua Tassutiimiä (siirryt toiseen palveluun), joka vapaaehtoisvoimin koittaa löytää kissoille koteja. Onnistumisia tulee, mutta niin sijais- kuin varsinaisistakin kodeista on pula.

Hylättyjä kissoja tuhansia vuosittain

Alajärven tilanne ei ole poikkeuksellinen. Hylättyjä ja karkuteille lähteneitä kissoja löytyy varmasti Suomen joka kolkasta. Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000 kissaa.

Itsestäänselvää on, että kissojen sterilointi vähentäisi irtolaiskissojen määrää. Asenne on se, joka loppujen lopuksi kuitenkin ratkaisee.

– Ei kissaa voi vain ottaa ja sen jälkeen jättää pihalle. Ei voi olla ajatusmaailmalla, että kyllä se siellä selviää, muistuttaa Latvala.