1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saana

Saanan portaat puretaan, uutta tilalle ehkä ensi kesänä

Pohjoisen ilmasto on syönyt portaat pehmeiksi, vaikka ne on rakennettu tällä vuosituhannella. Suuren käyttäjämäärän vuoksi turvallisuusriskit halutaan minimoida.

Saanatunturin huipulle johtavat portaat on rakennettu 2000-luvun alussa. Arktinen ilmasto on pehmentänyt portaat jo niin, että niiden käyttö on turvallisuusriski, jota Metsähallitus ei halua ottaa. Kuva: Yle / Minna Näkkäläjärvi

Metsähallitus purkaa Saanatunturille johtavat huonokuntoiset portaat. Ne on rakennettu 2000-luvun alussa, eli portaat ehtivät olla käytössä vain viitisentoista vuotta.

Puistonjohtaja Pekka Sulkavan mukaan portaat ovat niin huonokuntoiset ja käyttäjiä niin paljon, että niiden käyttöä ei turvallisuussyistä voida enää jatkaa.

Saanalle pääsee edelleen, mutta retkeilijöiden toivotaan käyttävän nousuun Mallan pysäköintialueelta lähtevää polkua.

– Siitä on hyvä polku, eikä matkakaan juuri pitene. Mittasin tuossa itse sen, ja se on 200 metriä pitempi kuin purettava reitti, Sulkava sanoo.

Sulkavan mukaan uusia portaita ja myös muutamia uusittavia pitkospuita pitäisi päästä rakentamaan ensi kesänä. Uusien portaiden rakentamisen lasketaan maksavan enintään 150 000 euroa.

Metsähallitus pohtii parhaillaan eri rahoitusvaihtoehtoja urakalle.