1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suppailu

1300 kilometriä ja noin 750 000 melanvetoa – Timi Hellman meloi SUP-laudalla Suomen rannikon läpi Virolahdelta Tornioon

Hellmanin matka alkoi Virolahdelta maanantaina 5. kesäkuuta ja päättyi määränpäähän Tornioon torstaina 20. heinäkuuta.

Suppailu
Timi Hellman Torniossa.
Timi Hellman saapui Tornioon torstaina iltakahdeksan maissa.

Tornion Hellälän rantaan saapui torstai-iltana iloinen mies. 26-vuotias Timi Hellman meloi reilun kuuden viikon aikana SUP-laudalla läpi Suomen rannikon Virolahdelta Tornioon ja pääsi nyt perille 1300 kilometrin matkan jälkeen.

– Oli aika tiukka tuo viimeinen muutama sata metriä, Hellman toteaa hymyillen lipuessaan rantaan.

Rannassa miehen tunnelmat ovat korkealla.

– Tosi hyvä fiilis. Aika pitkä prosessihan tämä oli. Olen ollut todella hämmästynyt kuinka paljon ihmiset ovat olleet kiinnostuneita tästä reissusta ja miten vieraanvaraisia ja lämpimiä ihmiset ovat olleet. Tosi kiitollinen olo, että he ovat olleet valmiita tukemaan ja kannustamaan tällä reissulla.

Pitkän matkan varrella sää on vaihdellut laidasta laitaan ja vaikuttanut myös Hellmanin matkan vauhtiin.

– Sää on kyllä vaikuttanut suoraan matkavauhtiin. Tyynessä säässä lauta kulkee mukavasti noin viisi kilometriä tunnissa ja vastatuulessa noin kolme kilometriä. Eli kyllä tuulisempi sää on pidentänyt päiviä ja tehnyt niistä aika paljon raskaampia. Melominen vastatuuleen on huomattavasti raskaampaa. Mutta nyt kyllä jo hymyilyttää.

Erityisesti matkan viimeisellä etapilla Kemistä Tornioon tuuli kovaa, mutta se ei kuitenkaan lannistanut matkaajaa.

– Pitkä päivä ollut myös tänään torstaina. Kovaa vastatuulta ja vastavirtaa, mutta pääsin perille. Laskurin mukaan matkan aikana on tullut tehtyä noin 750 000 melanvetoa, Hellman hymyilee.

Timi Helman rannassa sup-laudalla
Timi Hellman

Suomi tutuksi mereltä käsin

Hellman on tiettävästi ensimmäinen, joka on melonut koko rannikon alueen SUP-laudalla. Kajakilla rannikko on melottu läpi usein.

Laudalla meloessaan Hellman on saanut myös hyvän kuvan siitä, miltä Suomi näyttää mereltä katsottuna.

– Suomi näyttää hienolta mereltä katsottuna. On päässyt näkemään todella upeita maisemia ja sellaisia paikkoja joihin ei moni muu pääse edes käymään. Eli sinne ei välttämättä pääse edes veneellä, ainakaan kovin helposti. Varmaan parasta antia on ollut myös se, että on tavannut paljon ihmisiä ja ihan huikeita tyyppejä.

maisema ja sup-laudan nokka
Timi Hellman

Matkan varrella Hellman sai seuraa myös tullista, merivartiostosta, poliisista kuin palokunnastakin. Viranomaiset eivät meinanneet uskoa, että määränpäänä on juuri Tornio.

– He tekivät rutiinitarkastuksia, ovatko turvavarusteet kunnossa ja tarvittavat yhteydenpitovälineet mukana. Aika hölmistyneitä ilmeitä heillä oli ja päitään pyörittelivät, kun olen ilmoittanut olevani matkalla Tornioon. He eivät tosiaankaan ole uskoneet sitä, Hellman kertoi kesäkuussa.

Hellmanin matkaa on pystynyt seuraamaan myös GPS-paikantimen lähettämien koordinaattien myötä. Tarkan reitin näet tästä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi