1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea ei ole tarttunut Etelä-Korean esittämään neuvottelutarjoukseen

Pohjois-Korea arvellaan valmistelevan uutta ohjuskoetta mahdollisesti jo lähipäiville.

Pohjois- ja Etelä-Korean sotilaat seisovat vain metrien päässä toisistaan maiden välisellä rajalla Panmunjomissa. Korean sodan jäljitä maiden välillä on aselepo, mutta ei rauhaa. Kuva: Adrian Bradshaw / EPA

Pohjois-Korea ei ole vastannut Etelä-Korean alkuviikolla esittämään neuvottelukutsuun, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö. Etelä-Korea on ehdottanut sotilastapaamista maiden rajalla Panmunjomin aselepokylässä huomenna perjantaina.

– Mutta tapaamisen valmistelut ovat yhä käynnissä, sanoi puolustusministeriön tiedottaja Moon Sang-gyun.

Neuvottelutapaamisen epäonnistuminen merkitsisi sitä, että Korean niemimaan jännitykseen ei ole luvassa toivottua helpotusta.

Myös Punainen Risti on ehdottanut maiden edustajien tapaamista Panmunjomissa 1. elokuuta. Tarkoitus on neuvotella vuosina 1950–53 käydyn Korean sodan jäljiltä eri puolille rajaa jääneiden perheiden tapaamisista.

Kymmeniä tuhansia sodan erottamia korealaisia on yhä elossa, mutta he alkavat olla tosi iäkkäitä. Moni on kuollut ennen toivotun tapaamisen järjestymistä.

Pohjois- ja Etelä-Korea eivät ole järjestäneet virallisia neuvotteluja joulukuun 2015 jälkeen.

CNN: Uutta ohjuskoetta valmistellaan jo

Amerikkalainen uutiskanava CNN kertoo, että Pohjois-Korea valmistelisi uutta ohjuskoetta. Edellinen, 4. heinäkuuta tehty koe, oli Pohjois-Korean ilmoituksen mukaan sen ensimmäinen mannertenvälisen ohjuksen koe.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset arvoivat satelliittikuvien perusteella, että Pohjois-Korea tekisi valmisteluja mannertenvälisen tai keskimatkan ohjuksen testaamiseen (siirryt toiseen palveluun), kertoo CNN.

Lue tästä myös juttu Pohjois-Korean ohjustestien seurauksista ja sodan uhasta.

Lähteet: AFP