Sinilevien määrä ennallaan Lounais-Suomessa

Jos tuuli tyyntyy, luvassa on myös pintaesiintymiä.

levät
Sinilevää meressä.
Minna Rosvall / Yle

Sinilevää on tällä hetkellä monin paikoin Saaristomerellä ja Selkämeren rannikkovesillä. Pääosin levää on vedessä vähän tai hyvin vähän, mutta parissa paikassa levää on havaittu runsaasti. Alkuviikon voimakkaat tuulet ovat pitäneet levät veteen sekoittuneena.

Jos tuuli tyyntyy, lähipäivinä voi esiintyä myös pintaesiintymiä. Sisävesillä levähavaintoja on tehty ajankohtaan nähden vähän.

Saaristomeren vakiohavaintopaikoilla sinilevää on tällä viikolla havaittu vähäisiä määriä Kemiönsaaren Genbölen uimarannalla ja Hertsbölevikenillä sekä Merimaskun Kirkonsalmessa.

Turussa, Korppoossa ja Raumalla havaintoja

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen seurantapaikoilla tehtyjen havaintojen perusteella sinilevää on suuressa osassa Saaristomerta veteen sekoittuneena. Määrät ovat toistaiseksi olleet kuitenkin pääosin vähäisiä.

Lisäksi vähän sinilevää on havaittu muun muassa Turun Vapparilla sekä Korppoon Björkön saaren läheisyydessä. Uudenkaupungin Hylkimyksenaukon lähistöllä on tehty kansalaishavainto runsaasta sinileväesiintymästä.

Selkämereltä sinilevähavaintoja on tällä viikolla ilmoitettu Rauman Otanlahden vakiohavaintopaikalta. Siellä levää on vähän. Pyhärannan Mannervedellä levää on edelleen runsaasti.

Sisävesissä on havaittu vähäinen sinileväesiintymä Kemiönsaaren Dragsfjärdenin vakiohavaintopaikalla. Myös Salon Iso-Kiskolta on ilmoitettu kansalaishavainto vähäisestä sinileväesiintymästä. Ilmoitusten perusteella sinileviä on tällä hetkellä sisävesillä keskimääräistä selvästi vähemmän.