Lievä tuhkarokkoepäily on tullut ilmi Liperissä

Potilaasta otetut näytteet eivät ole vahvistaneet epäilyä tuhkarokosta. Lisäksi potilaalla on voimassa oleva tuhkarokkorote, minkä vuoksi epäily on lievä.

tuhkarokko
Hoitajaa pitää kädessään rokotusruiskua neuvolassa.
Yle

LiperiLiperissä Pohjois-Karjalassa on tullut esille lievä tuhkarokkoepäily. Siun soten hygieniahoitaja Jenna Salonen kertoo, että reilu viikko sitten ilmitulleesta epäilystä lievän tekee se, että potilas on rokotettu tuhkarokkoa vastaan eivätkä otetut näytteet ole vahvistaneet tuhkarokkoa.

Salosen mukaan näytteitä tutkitaan lisää seuraavan kerran noin viikon kuluttua. Tuhkarokkoa ryhdyttiin epäilemään potilaalla ilmenneiden oireiden vuoksi ja koska henkilö oli ollut tiettävästi yhteydessä Savonlinnan seudulla kesäkuussa vahvistettuihin tuhkarokkotapauksiin.

Potilaan lähipiiriin on oltu yhteydessä tapaukseen liittyen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n mukaan Suomessa on vahvistettu tänä vuonna neljä tuhkarokkotapausta, jotka kaikki liittyvät Savonlinnan seudun tapauksiin.

Hygieniahoitaja Jenna Salosen mukaan tuhkarokkoa on syytä epäillä, jos henkilöllä on kuumetta ja ihottumaa sekä vähintään yksi seuraavista oireista: yskä, nuha tai silmän sidekalvotulehdus ja henkilö on ollut myös kontaktissa tuhkarokkoa sairastavan ihmisen kanssa tai matkustanut maassa, jossa tuhkarokkoa esiintyy.

Salonen muistuttaa, että epäiltäessä tuhkarokkoa sairaalaan on oltava yhteydessä puhelimitse eikä saapua paikalle, jolloin mahdollinen tauti voisi levitä.

Liperin tuhkarokkoepäilystä ensimmäisenä kertoi Kotiseutu-uutiset (siirryt toiseen palveluun).