1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkikuvat

Kaupunki purki itse kyhätyn metsäbaarin – paikalliset tarjoutuneet tuomaan uudet huonekalut, jotta juopottelu saadaan jälleen piiloon

Kouvolan kaupungin mailla sijaitseva oleskelualue voidaan roskaamisen takia rinnastaa luvattomaan kaatopaikkaan.

Kuva: Minna Heikura / Yle

**VOIKKAA **Niin sanottu metsäbaarijuopottelu hämmentää tunteita Voikkaalla Kouvolassa. Kouvolan kaupunki on äskettäin purkanut omatoimisesti perustetun oleskelualueen ja sen kalusteet taajaman keskustassa.

Kyseinen metsäbaari on ollut päihteiden käyttäjien julkinen piilopaikka jo vuosien ajan. Siellä on kokoontunut kesäaikaan runsaat kymmenen henkeä. Nyt samat henkilöt viettävät aikaansa Voikkaan katukuvassa.

– Tässähän me istutaan keskellä kylää. Ei mummot pääse istumaan, kun ne tulevat kaupasta. Ne joutuvat kävelemään pussien kanssa ohi, sanoo voikkaalaiseksi Matiksi esittäytyvä mies, joka on metsäbaarin käyttäjä.

Voikkaalla on ollut pusikkobaareja paikallisten mukaan iät ja ajat. Ainoastaan niiden paikat ovat vaihtuneet. Vuosien ajan metsäbaari sijaitsi torin tuntumassa pienessä metsikössä.

Kaupunki on siivonnut paikan läpikotaisin. Metsäbaarin grillistä, sohvista ja tuoleista ei ole enää mitään jäljellä.

Voidaan rinnastaa luvattomaan kaatopaikkaan

Kouvolan kaupunki purkaa metsäbaareja sitä mukaan, kun kaupungin puistometsien hoitotyöt etenevät alueelta toiselle. Kaupungin mukaan sen mailla sijaitseva oleskelualue voidaan esimerkiksi roskaamisen takia rinnastaa luvattomaan kaatopaikkaan. Kaupungin mukaan metsäbaareissa on tapahtunut roskaamista, josta on koitunut haittaa paikallisten viihtyvyydelle.

– Kaupungin tavoitteena on pitää omistamansa alueet siistinä. Jos vastaavaa toimintaa olisi yksityisen mailla, niin sitä ei sietäisi kukaan, sanoo kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti Kouvolan kaupungilta.

Voikkaan baari tunnetaan ainakin nimellä Juuribaari, mutta myös Pölkkybaari-nimeen voi törmätä. Vastaavanlainen metsäbaari purettiin viime syksynä Kouvolan Eskolanmäessä. Kaupunki siivosi oleskelualueen pois, kun paikalla tehtiin metsäharvennus.

Telebaarina tunnettu alue telttoineen on jo kuitenkin aloittanut toimintansa uudelleen Eskolanmäessä. Kaupungingeodeetti Sami Suoknuutin tiedossa ei ole muita metsäbaareja kuin jutussa mainitut.

– Varmasti niitä on muissakin kaupunginosissa. Eivät ne kuitenkaan ole kovin iso ongelma, etenkään niin kauan kuin niissä ei tehdä avotulta ja esimerkiksi grillata makkaraa, sanoo Suoknuuti.

Grillausta harrastettiin sekä Eskolanmäessä että Voikkaalla.

Reijo Heikari puolustaa metsäbaarissa kävijöitä. Kuva: Minna Heikura / Yle

Paikalliset tarjoutuneet tuomaan uudet kalusteet

Aikanaan yli neljäkymmentä vuotta postia Voikkaalla jakanut Reijo Heikari tuntee alueensa joka nurkan, myös ohikulkijat, myös juuribaarilaiset. Nyt hänestä on tullut baarin väen epävirallinen puhemies.

– Ei kukaan ole valittanut. Ohimennessään vanhustentalossa asuvat vanhukset moikkaavat heitä. Ei se metsäbaarin porukka huutele kenellekään, kuka tästä ohi menee. Viisain homma on se, että he eivät tappele keskenään, sanoo Reijo Heikari.

Jotkut paikalliset ovat jo tarjoutuneet tuomaan metsäbaariin uusia kalusteita pois vietyjen tilalle. Reijo Heikari kertoo, että metsäbaarin käyttäjät epäröivät ottaa huonekaluja vastaan enää tämän kesän aikana. Syksyllä baari purettaisiin kuitenkin.

– Ihan varmasti Metsäbaari nousee uudestaan ensi keväänä, sanoo Reijo Heikari.

"Ihan hyvä, jos sinne saadaan uusia huonekaluja"

Voikkaalainen kampaamo-yrittäjä Sari Nurmi ei vastusta ajatusta, että metsäbaari perustettaisiin uudelleen.

– Se on ihan hyvä, jos sinne saadaan uusia huonekaluja. Jos he istuvat penkillä keskustassa, niin joku muu voi katsoa heitä pitkään. Jos paikka on vähän piilommassa, niin se on ehkä vähän parempi, sanoo Sari Nurmi.

Keskustan yrittäjät katsovat, ettei Voikkaan metsäbaarista ole koitunut heille haittaa. Kahvilaa pitävän Tiina Wennqvistin mielestä metsäbaari on parempi vaihtoehto kuin se, että samat henkilöt istuvat näkösällä.

– Parempi olisi, jos he pysyisivät pois katukuvasta ja olisivat enemmän piilossa. Penkit on tarkoitettu enemmän vanhemmille ihmisille, että he pääsevät huilaamaan, kun tulevat kaupasta tai apteekista. Nyt nämä niin sanotut alan miehet istuvat siinä, sanoo Tiina Wennqvist.

Voikkaalaiset yrittäjät Tiina Wennqvist ja Sari Nurmi. Kuva: Minna Heikura / Yle

Paikallisten mukaan metsäbaarin käyttäjät ovat pitäneet itse huolta oleskelualueestaan.

– Mitä olen kuullut, niin istujat ovat putsanneet itse paikkaa ja polttaneet roskia. En tiedä sitten onko kuinka sallittua tuollaisessa paikassa polttaa roskia ja pitää grilliä. Kyllä he ilmeisestikin pitävät aika hyvää huolta siitä paikasta, sanoo kahvilayrittäjä Tiina Wennqvist.

"Välillä meni pitkään iltaankin"

Voikkaalainen Matti kertoo, että metsäbaarissa käyneet ihmiset viettivät aikaansa sopusoinnussa. Roskat kerättiin pois, ja paikasta pidettiin huolta.

– Ei siellä ole ollut riitaa tai mitään. Vuosia on oltu siinä. On siellä hyvin viihdytty. Välillä meni pitkään iltaankin, sanoo Matti.

Hän kertoo, ettei Metsäbaarista Voikkaan keskustan kauppa-alueelle siirtyneitä henkilöitä ole yritetty häätää pois keskustasta.

– Ei ole tästä kukaan yrittänyt häätää. Eivät poliisitkaan, vaikka penkit ovat välillä täynnä porukkaa. Siellä on saanut olla ihan rauhassa, sanoo Matti.

Matti uskoo, että Juuribaari pystytetään jälleen, jos vain kalusteet löytyvät.

– Kyllä se nousisi, kun sinne tulisi kalusteet. Ne puuttuvat.