1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Salvador Dalí

Surrealismin mestarin Salvador Dalín hauta avataan isyystestiä varten

Kotikaupungin selvänäkijä sanoo olevansa taiteilijan avioton tytär.

Salvador Dalí
Mustavalkoinen kuva Dalista taidemuseon seinällä. Taiteilija katsoo silmät suurena, kukkaset viiksiensä kärjissä.
Salvador Dalí tunnettiin myös kuvanveistäjänä ja elokuvaohjaajana. Tässä hänen taidettaa on esillä Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2016. Orlando Barria / EPA

*MADRID *Espanjalaisen taiteilijan Salvador Dalín hauta hänen kotikaupungissaan Figuerasissa, Espanjan Kataloniassa, avataan tänään DNA-näytteen ottamiseksi isyystestiä varten.

Figuerasissa asuva 61-vuotias nainen, Pilar Abel, on vaatinut isyystestiä. Hän väittää sitkeästi, että Dalí oli hänen isänsä.

Tarot-korttien lukijana toimivalla naisella olisi siinä tapauksessa oikeus satojen miljoonien eurojen arvoiseen perintöön, sillä Dali kuoli vuonna 1989 lapsettomana ja testamenttasi omaisuutensa Espanjan valtiolle.

Dalín balsamoitu ruumis nostetaan illan pimeydessä

Salvador Dalí on haudattu Figuerasissa oman taidemuseonsa lattian alle. Myöhään tänä iltana, kun surrealismia tulviva kuuluisa museo on jo suljettu yleisöltä, lattiasta nostetaan vinssillä yli tonnin painoinen hautalaatta.

Vierailijoita Salvador Dalín haudan luona Espanjan Figueresissa.
Salvador Dalí rakennutti itselleen Espanjan Figueresiin museon Teatre-Museu Dalí. Kuoltuaan Dalí haudattiin museossa sijaitsevaan kryptaan. Kuvassa vierailijoita museossa.Lluis Gene / AFP

Museon yössä laatan alta ilmestynee esiin itse Dalí. Maailman tunnetuin surrealisti halusi nimittäin tulla haudatuksi balsamoituna.

Balsamoinnin tehnyt lääkäri sanoo DNA-näytteen ottoa niin surrealistiseksi tapahtumaksi, että "Dalí varmaan nauraa sille katkeamatta haudassaan".

Lehdistöä ei päästetä paikalle

Museosäätiö ei päästä lehdistöä seuraamaan haudan avaamista, ja vaatii kaikilta osallistuvilta vaitioloa.

Emme siis ehkä saa tietää ovatko taiteilijan maailmankuulut vahatut viikset yhä ennallaan. Dalí sanoi viiksiensä osoittavan aina kellonaikaa kymmentä yli kymmenen.

Figuerasissa tunnettu selvänäkijä, kaupungissa helmikuussa 1956 syntynyt Pilar Abel, sanoo isoäitinsä paljastaneen hänelle jo pienenä tyttönä, että Dalí on hänen oikea isänsä.

Isoäiti kertoi jo lapsena taiteilijasta

– Isoäiti sanoi tietävänsä, ettei hänen poikansa ole minun isäni, vaan että isä on kuuluisa taiteilija - Salvador Dalí, kertoi Pilar Abel äskettäin espanjalaisen COPE -radion haastattelussa.

– Dalí tuli usein vastaan Figuerasin kaduilla, mutta me vaihdoimme vain katseita, emmekä koskaan puhuneet keskenämme, Pilar Abel sanoi.

Pilar Abel kävelee Salvador Dalín itselleen rakennuttaman museon edessä 26. kesäkuuta 2017.
Pilar Abel.Robin Townsend / EPA

Myös hänen äitinsä on kuulemma vahvistanut asian Pilarille, vaikka äiti muuten kantoi salaisuutta läpi elämänsä. Äiti on nyt vaikeasti sairas ja hoitokodissa. Isä on kuollut.

Pilar Abel on yrittänyt saada jo kymmenen vuoden ajan väitettään todistetuksi.

Kuukausi sitten madridilainen tuomioistuin viimein määräsi, että Dalílle pitää tehdä isyystesti.

Testin tulos saadaan tietää syyskuun puolivälissä.

Jos tulos on positiivinen, sillä on isoja seurauksia. Tyttärellä olisi rintaperillisen oikeus jopa neljäsosaan Dalín koko perinnöstä, jonka tämä testamenttasi kokonaisuudessaan Espanjan valtiolle.

Espanjan lehdistö arvioi osuuden arvoksi 300 miljoonaa euroa.

"Haluan tietää kuka olen"

Mutta Pilar Abel sanoo, ettei raha ole hänen motiivinsa.

– Haluan ennen kaikkea tietää kuka olen, ja nähdä sairaan vanhan äitini hymyilevän. Jos muutakin tulee, niin mikäs siinä, hän sanoo.

Pilar Abel on viime aikoina antanut sadoittain haastatteluja medialle eri puolilta maailmaa.

Hänen väitteitään on epäilty, mutta toisaalta hänellä on Dalín lähipiiriin kuuluneiden kirjallisia lausuntoja, jotka viittaavat salassa pidettyyn isyyteen.

Hänen äitinsä oli kotiapulaisena 1950-luvun puolivälissä Caciquesissa, jossa Dalílla oli ateljee ja koti.

Pilar Abel itse on asiastaan niin varma, että maailmalla on alettu jo jännittää olisiko Salvador Dalí sittenkin - ennen vuonna 1958 solmittua avioliittoa rakastamansa Galan kanssa – siittänyt aviottoman lapsen.

Lue seuraavaksi