Uudelle vaihtoehdolle karmeat gallup-luvut: Puheenjohtaja Elo uskoo kannatuksen vielä löytyvän

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kannatus jäi alle yhden prosentin Ylen kyselyssä.

kannatuskyselyt
Simon Elo
Henrietta Hassinen / Yle

Ylen tänään julkaisema kannatuskysely oli karua luettavaa perussuomalaisista irtautuneelle Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmälle. Alle yhden prosentin jäävä kannatus osoittaa, että irtautuminen perussuomalaisista voi merkitä monelle ryhmän jäsenelle poliittisen uran loppua.

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on kuitenkin toiveikas. Hän uskoo, että hallituksen päätöksillä Suomen talous saadaan nousuun ja työllisyys kasvuun.

– Ja sitä kautta kyllä se kannatuskin seuraa perässä, Elo vakuuttaa.

Elon johtama ryhmä kerää paraikaa kannatuskortteja Sininen tulevaisuus -nimeä kantavan puolueen rekisteröimiseksi. Tähän mennessä kortteja on kasassa parituhatta.

Elo arveleekin, että huonoon kannatustulokseen vaikuttaa se, ettei puoluetta ole vielä rekisterissä eikä sillä vielä ole puolueohjelmaa.

– Mitä pidemmälle mennään ja mitä enemmän meidän linjamme eroaa perussuomalaisten linjasta, sitä enemmän uskon, että se on meille hyväksi, Elo sanoo.

Luisuva keskusta hakee ryhtiliikettä

Ylen kannatuskysely ei ollut herkkua keskustalaisillekaan. Pääministeripuolueen kannatus jatkui laskuaan 16,7 prosenttiin. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen myöntää, että tuloksen olevan huono.

– Kyllähän tämä on vakava tilanne, eikä tätä gallupia hyväksi pysty selittämään millään, se on ihan selvä asia. Nyt tarvitaan ryhtiliikettä, Kurvinen toteaa.

Kurvinen katsoo, että hallituksen tekemät säästöpäätökset heijastuvat keskustan kannatukseen. Läpi runnottu kilpailukykysopimus on Kurvisen mukaan vienyt taloutta eteenpäin, mutta sovun vaikutukset palkansaajille ovat olleet kielteisiä. Tästä tyytymättömyys on kohdistunut juuri pääministeripuolueeseen, Kurvinen pohtii.

Paniikkiin ei kuitenkaan Kurvisen mukaan ole aihetta. Varapuheenjohtaja nostaakin jo katseen ensi vuoden maakuntavaaleihin ja niitä seuraavana vuonna seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– Meillä on keskustassa tarkoitus aloittaa syksyllä entistä selkeämmin omien tavoitteiden esille tuominen, Kurvinen sanoo.

Tarkoituksena on Kurvisen mukaan kiillottaa puolueen arvot ja asenteet.

Vihreät tavoittelee pääministeripuolueen asemaa

Keskustan kannoille kannatuskyselyissä nousseen vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää 16 prosentin kannatusta huimana tuloksena. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että äänestäjien luottamus on ansaittava yhä uudelleen. Henkseleiden paukutteluun ei ole varaa.

– Politiikka on sellainen laji, jossa jokaisen sauna palaa vuorollaan. Koskaan ei saa menettää nöyrää asennetta, Aalto sanoo.

Kannatuksen kasvu kuuluu kuitenkin tuoreen puheenjohtajan puheessa.

– Vihreät tavoittelee pääministeripuolueen paikkaa, asioiden, ei sen aseman takia, Aalto muotoilee.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka