Video: Tekniikka teki tepposet – Amerikkalaispoliisi narahti huumekätkön lavastamisesta

Poliisi löysi maastosta sinne itse asettamansa heroiinin, paljastaa haalarivideo.

poliisi
Uutisvideot: Haalarikameran yksi ominaisuus unohtui - Amerikkalaispoliisi narahti huumekätkön lavastamisesta
Uutisvideot: Haalarikameran yksi ominaisuus unohtui - Amerikkalaispoliisi narahti huumekätkön lavastamisesta

Amerikkalaisen poliisin body cam -kamera eli päälle puettava haalarikamera on taltioinut tilanteen, jossa poliisi näyttää lavastavan miehen syylliseksi huumeiden hallussapitoon pidättääkseen tämän, syytti Marylandin yleinen puolustusasianajaja keskiviikkona.

Yleisen puolustusasianajajan julkaisemassa minuutin mittaisessa videossa poliisi kätkee ensin kaksi pientä muovipussia törkyiselle pihamaalle kahden muun poliisin katsellessa sivusta. Sen jälkeen kaikki kolme poliisia kävelevät kadun varteen.

Muovipussit pihamaalle asettanut poliisi kävelee tämän jälkeen takaisin takapihalle, noukkii hetken maaston tutkimisen jälkeen samat pussit käteensä muiden roskien joukosta ja huudahtaa löytämisen merkiksi.

Poliisin maastoon kätkemät ja löytämät muovipusseihin pakatut lääkekapselit oli täytetty heroiinilla, kertoi pidätyksestä tehty poliisiraportti.

Independent-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Baltimoren poliisilaitos käyttää haalarikameroita, joiden tekniikka tallentaa videomateriaalin jo 30 sekuntia ennen varsinaisen nauhoituksen aloittamista.

"Syyllisyys lavastuksesta huolimatta mahdollinen"

Yksi videolla nähtävistä poliiseista on hyllytetty virastaan ja kaksi muuta on siirretty hallinnollisiin tehtäviin, kertoi Baltimoren poliisi keskiviikkona.

Baltimoren poliisilaitoksen mukaan kolmikon muut samana päivänä kuvaamat haalarikameravideot osoittavat, että on mahdollista, että kenttäpoliisit todella löysivät huumeita pidätetyn miehen mailta. Sen jälkeen he olisivat kuvanneet videon, jossa ensin itse kätkivät huumeet pidättämänsä miehen maille ja sitten löysivät ne.

Yleinen puolustusasianajaja syytti haalarikameran omistajan, poliisivirkailija Richard Pinheiron olevan mukana todistajana yli tusinassa vastaavassa käynnissä olevassa tutkinnassa. Pinheiro ei ole kommentoinut tapausta eikä poliisilaitokselta ole kerrottu, onko miehellä jo asianajaja.

Pinheiron kuvaama video johti siihen, että syyte huumeiden hallussapidosta hylättiin. Baltimoren poliisipäällikkö Kevin Davis totesi, että tapauksesta järjestetään tutkinta.

Suomessakin on keskusteltu poliisien virkapukuun tai varusteisiin liitettävien haalarikameroiden pysyvästä käyttöönotosta. Asiaa selvittänyt työryhmä piti keväällä 2017 haalarikameroiden hyötyjä kiistattomina. Kameroiden laajamittainen käyttöönotto voisi olla mahdollista vuoden 2018 loppupuolella.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset