Lähes 11 vuotta sitten kadonneesta Antista satelee yhä uusia vihjeitä – sisko ja äiti järjestävät etsinnät vielä kerran

Ivalolainen Antti Hanhivaara katosi jäljettömiin lokakuussa 2006. Lähes 11 vuotta myöhemmin omaiset etsivät kadonnutta maastosta uusien vihjeiden avulla.

kadonnut henkilö
ElinaTuiskala_KaisaLehtinen.jpg
Antti Hanhivaaran äiti Kaisa Lehtinen ja sisko Elina Tuiskala.Linda Tammela / Yle

– Tämä on tämmöinen asia, että ei tästä voi itkemättä puhua. Se on joka päivä mielessä. Joka ainut tunti, kun olen hereillä, se on päässä. Se on aina tässä, sanoo Kaisa Lehtinen.

Hänen poikansa, ivalolaisen Antti Hanhivaaran katoamisesta tulee lokakuussa kuluneeksi 11 vuotta. Hanhivaara katosi 14.10.2006 Inarin Angelissa. Hanhivaaran on viimeksi nähty kävelevän Angelin kylältä lounaaseen päin.

Sen jälkeen miehen liikkeistä ei ole tietoja. On vain kysymyksiä, epäilyksiä, mutta ei ainuttakaan vastausta.

Omaiset ovat päättäneet järjestää etsinnät vielä kerran, kävi miten kävi.

Kasa vihjeitä

Heinäkuun alussa Antin sisko Elina Tuiskala kirjoitti Facebookiin veljensä katoamisesta. Kyseinen julkaisu poiki suuren määrän uusia vihjeitä katoamismysteeristä.

Vinkkejä satelee muutenkin tasaisin väliajoin, joka vuosi, kertoo äiti Kaisa Lehtinen.

– Joka ainut syntymäpäivä, joka ainut vuosi, kun katoamispäivä lähestyy. Se on ollut ihan säännöllistä, aina silloin niitä tulee.

Oli hirveän raskasta katsoa äitiä, kun hän meni lapion kanssa lenkkipolun vartta. Ei se ole hänen tehtävänsä.

Elina Tuiskala

Vinkkien saattelemana Tuiskala ja Lehtinen päättivät jälleen kerran matkata yli tuhannen kilometrin matkan Inarin Angeliin ja Utsjoen Karigasniemelle etsimään Anttia. Vihjeiden perusteella he tekivät omatoimisesti etsintöjä itse lapioiden vain pienen apujoukon kanssa.

– Oli hirveän raskasta katsoa äitiä, kun hän meni lapion kanssa lenkkipolun vartta. Ei se ole hänen tehtävänsä, sisko Elina sanoo.

Sisko ja äiti ovat vuosittain käyneet Angelissa ja kävelivät nytkin samoilla suunnilla, jonne Antin on oletettu lähteneen.

– On hirvittävää ajatella, kun kävelet metsissä ja olet vinkkien perässä, että onko se nyt tässä, löydänkö minä sen tuosta, kertoo äiti Kaisa Lehtinen.

Antti Hanhivaara
Antti Hanhivaara.Elina Tuiskala

Eivät etsi syyllisiä, vaan Anttia

Omaiset moittivat poliisin toimia tapauksen tutkinnassa. He kokevat joutuneensa itse toimimaan poliisin saappaissa.

– Ei ole omaisten asia toimia poliisina. Se tuntuu raskaalta, Elina Tuiskala kertoo.

Äiti ja sisko uskovat, että mikäli tutkintaa olisi suoritettu tarkemmin, Antti olisi mahdollisesti jo löytynyt.

Äiti Kaisa Lehtinen ajattelee, että on poliisin asia selvittää, onko kyseessä rikos. Omaisille olisi kuitenkin kaikkein tärkeintä tietää, missä Antti on. He vetoavatkin nyt ihmisiin ja toivovat vielä lisää vihjeitä tapauksesta.

– Emme me ole tänne syyllisiä tulleet hakemaan. Me olemme tulleet hakemaan Anttia, sisko Elina kertoo.

Rikosylikomisario: "Jokainen vihje tarkastetaan"

Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja kertoo poliisin olevan tietoinen uusista vihjeistä. Hänen mukaansa kaikki vihjeet tarkastetaan.

– Poliisi on Antti Hanhivaaran tapauksen vuoksi tehnyt joka kesä tiettyjä tarkastuksia. Erilaisia vihjeitä on tullut säännöllisesti lähes vuosittain ja jokainen niistä tarkastetaan.

– Poliisi ei ole tehnyt uusimpien vihjeiden johdosta toistaiseksi toimenpiteitä, mutta nekin tutkitaan, Haataja vakuuttaa.

angeli, inari
Antti Hanhivaaraa on etsitty muun muassa Angelin ja Karigasniemen alueelta. Google Maps

Poliisilla on ollut alueella menneinä kesinä käytössään muun muassa koirapartioita. Asiaa ei ole kuitenkaan vielä pystytty selvittämään.

– Mutta niin kauan kuin asia on kesken, niin kauan poliisi suorittaa tarkastuksia, rikosylikomisario Jukka Haataja jatkaa.

"Käydään vielä kerran tämä läpi"

Omaiset järjestävät syyskuussa Angelin ja Karigasniemen alueilla etsinnät, jonne toivovat saavansa apujoukkoja.

Äidin ja siskon toiveissa on löytää Antti ja saada viimein mielenrauha asian suhteen.

– Tuli mitä hyvänsä, mutta käydään tämä asia vielä kerran läpi, sisko Elina huokaisee.

Omaiset ovat hiljattain hakeneet Antti Hanhivaaran kuolleeksi julistamista. Hänelle pidetään muistotilaisuus lokakuussa Inarissa.