Klovni ei hermostu muistisairaiden höpinöistä – Taiteilijat muuttivat hoitolaitoksiin

Musiikkipedagogi Helena Leminen asuu kuukauden ajan palvelutalossa Rovaniemellä.

Lapin maakunta
Veikko Ylitervo ja Helena Leminen
Saarenkodin asukas Veikko Ylitervo esitteli kauniita ikoneitaan taiteilija Helena Lemiselle.Johanna Sarjas / Yle

Lapin taiteilijaseura on palkannut kuusi taiteilijaa työskentelemään viiteen eri hoitolaitokseen maakunnassa. Eri taiteenaloja edustavat taiteilijat asuvat noin kuukauden ajan hoitoloiden asukkien kanssa.

Rovaniemen Palvelutalo Saarenkodissa on nautittu musiikkipedagogi Helena Lemisen työstä ja luomansa klovnihahmon Reginan värikkäästä läsnäolosta. Vanhustenkotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Palo on hyvin tyytyväinen taiteilijan työhön ja asumiseen laitoksessa.

– Ei asiakkaan hyvinvointi koostu pelkästään ruoasta, juomasta ja hoidosta. Vanhukset voivat olla hyvinkin yksinäisiä hoitolaitoksissa, he tarvitsevat yhdessäoloa ja sosiaalista elämää. Olemme saaneet todella paljon. Haluaisimme taitelijoiden asuvan täällä pidempäänkin kuin kuukauden ajan, sanoo Palo.

Jarmo Palo
Toiminnanjohtaja Jarmo Palo suosittelee taiteilijoiden palkkaamista muillekin hoitolaitoksille.Johanna Sarjas / Yle

Syys- ja kevätlukukausien aikana palvelukodin yksi huone on vuokrattu opiskelijalle. Kesällä huone on residenssitaiteilijan koti. Leminen on Saarenkodin järjestyksessä toinen sosiaalisesti sitoutuneen taiteen tekijä. Viime kesän residenssitaiteilija oli kuvataiteilija Ninni Korkalo.

Reginaa eivät höpsöt puheet haittaa

Myös teatteri-ilmaisun ohjaajana työskentelevä Helena Leminen ei alunperin ajetellut tuoda Regina-klovnia palvelutaloon, mutta sanoo, että Regina tunki sittenkin esiin. Onneksi niin, koska Reginan seurassa muistisairaat asiakkaat saavat rauhassa puhua puutaheinää.

– Reginaa ei haittaa ollenkaan kun joku puhuu höpöjä. Tärkeintä on läsnäolo. Siinä Regina ja muistisairaat ovat mestareita. Ja kun olen jaksanut sitkeästi kuunnella muistisairaiden puheita, niistä saattaa yhtäkkiä ilmetä järjellinen rakenne. Monien tarinat ovat koskettavia ja tilanne voi olla hyvin intiimi, kertoo Leminen.

Leminen saduttaa asiakkaita. Sadutus on menetelmä, jossa uusi satu tai tarina syntyy kertojan ja saduttajan välillä. Menetelmä sopii kaiken ikäisille. Leminen myös laulattaa asukkaita, jotka valitsevat laulut. Joululaulut ovat olleet suosittuja kesälläkin. Vaikka lähimuisti pettääkin, vuosikymmeniä sitten opitut laulut eivät unohdu. Kaikki Saarenkodin asiakkaat eivät ole muistisairaita.

Materiaaleista näyttely

Suunnitelmissa on tuottaa materiaalista näyttely Galleria Napaan kesäkuuksi 2018. Lemisen lisäksi laitoksissa työskentelevät kuvataiteilija Eija Hirvonen Rovaniemen Muurolassa, äänitaiteilija Jaap Klevering Kittilässä, tanssija Titta Court sekä säveltäjä Erling Fredriksson Torniossa ja pukusuunnittelija Miia Kettunen Sodankylässä.

Hankkeen päärahoittaja on Suomen kulttuurirahasto. Hankkeen toteutuksessa ovat olleet mukana myös Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipiste, Sodankylän kunta, Kittilän kunta, Tornion kaupunki, Lapin sairaanhoitopiiri sekä Saarenkylän vanhustenkotiyhdistys ry.