1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijat kommentoivat päivän tulosuutisia: "Nousu jatkuu tästä eteenpäin"

Maailmantalouden vire on ollut Suomelle tärkeiden vientiyritysten kannalta suotuisa. Asiantuntijoiden mukaan positiivinen kehitys jatkuu vastaisuudessakin.

Tulostiedot
Finnair lentokone nousemassa ilmaan.
Finnairin koko vuoden liiketulos saattaa jopa kaksinkertaistua.A. Doumenjou / Master films / Airbus

Finnair tiedotti tänään ennätysmäisestä tulosparannuksesta, ja myös merimoottoreistaan tunnetun Wärtsilän ja lihayhtiö Atrian (siirryt toiseen palveluun) tulokset kohenivat.

OP-ryhmän osakestrategi Antti Saaren mukaan vientiä on piisannut suhdanneherkillä eli syklisillä aloilla.

– Vahvistuvat tulokset kertovat siitä, että globaali kysyntä ja talouskasvu vetävät hyvin. Useimmat yhtiöt ovat pystyneet kasvattamaan liikevaihtojaan ja sitä kautta tuloksiaan.

Negatiivista tulosta tehneet yritykset asettivat Saaren mukaan liian korkeita odotuksia ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen.

– Sen takia yli puolet yhtiöstä on jäänyt alle ennusteiden.

Rakennusyhtiö SRV:n tulokselle hallaa teki ruplan kurssikehitys.

– SRV:n tapauksessa Venäjän valuuttariski heijastuu selvästi, mutta isossa kuvassa valuuttakursseilla ei ole niin paljon merkitystä, Saari toteaa.

Energiayhtiö Fortumin liikevoitto heikkeni 13 miljoonan euron verran vuoden takaiseen tulokseen verrattuna. Muutos yllätti varainhoitoyhtiö FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnikin. Hänen mukaansa sisäiset ongelmat ovat syypää eri yhtiöiden negatiivisiin tuloksiin.

– Kysyntätekijät ovat kunnossa, mutta yhtiöiden kustannuspuolella tai yleisesti toiminnassa on ollut hankaluuksia, Gorschelnik sanoo.

Yritysten tuloksia
Yle Uutisgrafiikka

Tänään tuloksistaan tiedottaneiden kotimaisten pörssiyhtiöiden lisäksi kuviossa näkyvät myös Telia ja Nordea, joiden liikevoitot heikkenivät. Tulosjulkistuksen yhteydessä teleoperaattori Telia ilmoitti aloittavansa Ruotsissa yt-neuvottelut. Finanssikonserni Nordean tulos pieneni kuusi prosenttia.

Tulevaisuus riippuu kansainvälisistä heilahteluista

Hyvä tuloskehitys näkyy tässä vaiheessa lähinnä yhtiöiden liikevaihtojen kasvuna. Päivän tulosjulkistajista Finnair on kuitenkin ilmoittanut aikovansa lisätä kapasiteettiaan.

– Voimakkaampi investointien kasvu saattaa olla näköpiirissä, sitä odotellaan, Gorschelnik toteaa.

Saaren mukaan ilmassa on merkkejä siitä, että tulosparannusten taustalla vaikuttanut investointikysynnän kasvu heijastuisi työllisyyteen.

– Työllisyys on vahvistumassa hitaasti mutta vakaasti, ja tämän pitäisi vaikuttaa myös yksityiseen kulutukseen.

Taloutta seuraavat asiantuntijat arvioivat suomalaisyhtiöiden tuloskehityksen jatkuvan hyvänä. Gorschelnikin mukaan positiivisissa merkeissä pysytään ainakin tämän vuoden loppuun, Saari arvioi hyvien aikojen kantavan pidemmälle.

– Äärimmäisen alhainen korkotaso ja positiiviset globaalit talousnäkymät huomoiden noususykli voi jatkua vielä joitakin vuosia eteenpäin.

Suomen vienti nojaa USA:n ja Kiinan investointikysyntään, joten kyseisten maiden talouskasvun säilyminen hyvänä on Saaren mukaan tärkein asia suomalaisyhtiöiden tulosten kannalta.

Kiina on esimerkiksi konepajayhtiöille erittäin tärkeä markkina.

– Sen tilanne näyttää menevän parempaan suuntaan, mutta maan korkeat velkatasot ovat riski, jonka lopputulemaa on vaikea arvioida, Gorschelnik sanoo.

Hän muistuttaa, että kotimaisten yritysten liikevaihdot tulevat pääosin Suomesta ja Euroopasta.

– Euroopan talouden vakaus ratkaisee pitkälti sen, millaisena yhtiöiden tuloskehitys jatkuu. Brexitiä en kuitenkaan näe yksittäisenä suomalaisia yhtiöitä heiluttavana asiana.

Talouden ja yrityskentän epävarmuutta vähentää se, että Euroopan keskuspankki päätti tänään torstaina pitää korot ja elvyttävän osto-ohjelman ennallaan.

Lue seuraavaksi