Game of Thronesin tekijät haluavat nyt Suomeen – scifi- ja fantasiakirjallisuuden ystäviä hemmotellaan pian Helsingissä

Maailman suurin tieteis- ja fantasiakirjallisuustapahtuma tulee pian Suomeen. Mitä kaikkea on odotettavissa?

kirjallisuus
WorldCon75, MaailmanCon, tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen, sci-fi, fantasia, kirjallisuus
Suomen ensimmäinen WorldCon, eli maailman tieteis- ja fantasiakirjallisuustapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa elokuun toisella viikolla.WorldCon 75
Yksi WorldConin pääjärjestäjistä Jukka Halme kertoo, millaista nannaa tapahtuma tarjoaa sci-fin ja fantasian ystäville. Juhani Kenttämaa haastattelee.

Järjestyksessään 75. Worldcon (siirryt toiseen palveluun), eli maailman tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen järjestetään elokuun 9.–13. päivä Helsingin Messukeskuksessa.

Kyseessä on pisimpään toiminut ja arvostetuin alan tapahtuma, joka tulee nyt ensimmäistä kertaa Suomeen.

Miksi minua pitäisi kiinnostaa?

Jukka Halme, yksi tapahtuman pääjärjestäjistä muistuttaa, että jos rakastaa alan kirjallisuutta, niin Helsingin WorldConia ei kannata sivuuttaa.

– Jos luet scifiä tai fantasiaa, etkä tule Suomen WorldConiin, niin saatat jossain vaiheessa elämää miettiä, että kevyt moka tuli tehtyä, sanoo Halme.

Mitä WorldCon tarjoaa?

Helsinkiin odotetaan elokuussa ainakin viittä tuhatta tieteis- ja fantasiakirjalisuuden fania ympäri maailmaa.

Paikalle heitä houkuttelee sekä parisataa kirjailijaa että ohjelmanumerot, joita Messukeskuseen on kaavailtu yli 800 kappaletta.

WorldCon on kuin kirjamessujen ja fanitapahtuman risteytys, jossa ohjelmana (siirryt toiseen palveluun) ovat paneelikeskustelut, kirjailijoiden omat esiintymiset ja kirjailijoiden sekä muiden vierailijoiden väliset kohtaamiset ja fanitapaamiset.

WorldCon75, MaailmanCon, tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen, sci-fi, fantasia, kirjallisuus, Ursa-majuri
WorldCon 75:n maskotti on sotilasarvolla varustettu jääkarhu ja fennonautti Ursa-majuri.WorldCon75

Viiden päivän tapahtumaan mahtuu myös väittelyitä, esitelmiä, tietokilpailuja, taidenäyttelyitä, huumoria, tanssia, pelejä, livemusiikkia, myyntipöytiä sekä omaa ohjelmaa lapsille ja nuorille.

Tapahtuman näyttävimmät kohokohdat ovat oletettavasti naamiaiset sekä tieteis- ja fantasiakirjallisuuden Oscar-gaala eli Hugo-palkintojen jakaminen.

Mikä houkuttelee Game of Thrones -sarjan tekijät Helsinkiin?

Hugo-palkintoja jaetaan kirjallisuuden lisäksi monessa muussakin kategoriassa. Tänä vuonna parhaan tv-jakson sarjassa painii tämän hetken suosituin tv-sarja, fantasiamaailmaan sijoittuva Game of Thrones.

Sarjan käsikirjoittajakaksikko D. B. Weiss ja David Benioff tulevat Helsingin Messukeskukseen seuraamaan, lunastaako Game of Thrones Hugo-palkinnon.

Heidän tapaamistaan moni fantasiakirjallisuuden ulkopuolellakin elävä varmasti odottaa. Järjestäjän mukaan kaksikolla on edessään lähinnä pikavisiitti.

– Teen rohkean veikkauksen, että he tulevat vain Hugo-seremoniaa varten ja lähtevät pois Suomesta samana päivänä, Halme sanoo.

Jukka Halme, WorldCon75, MaailmanCon, tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen, sci-fi, fantasia, kirjallisuus
Jukka Halme on WorldCon 75 -tapahtuman yksi pääjärjestäjistä.Juhani Kenttämaa / Yle

Game of Thrones pohjautuu Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan, jonka kirjoittaja George R. R. Martin osallistuu kaikkina viitenä päivänä Helsingin WorldConiin.

Hän on WorldConin pitkäaikainen jäsen ja osallistuu perinteisesti jokaiseen vuosittaiseen tapahtumaan sekä vieraana että fanina.

Fanikunta on rakkaus

Jukka Halme on jo vuodesta 2012 saakka yrittänyt saada tapahtumaa kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

Täysin talkootyönä toteutettavan massatapahtuman järjestäjälle viiden vuoden pakerrus tapahtuman organisoinnissa leipätyön ohella on ollut palkitsevaa, mutta raskasta.

– Tunnistan kyllä itsessäni loppuunpalamisen oireita, mutta onneksi tapahtuman ympärillä toimiva yhteisö auttaa kestämään väsymistä. Fanikunta on rakkaus, joka auttaa jaksamaan järjestelyihin liittyvistä vastoinkäymisistä ja väsymisestä huolimatta, sanoo Halme.