Hyppää sisältöön

Engelinrannan kehittäminen nytkähtää eteenpäin – KHO hylkäsi kaavavalituksen

Engelinrannan osayleiskaava mahdollistaa asuin- ja toimistorakentamisen Hämeenlinnan ruutukaavakeskustan eteläpuolelle. Syyskuussa on luvassa asukastilaisuus, jossa otetaan asukkaat mukaan alueen suunnitteluun.

Hämeensaaren alue pohjoisesta katsottuna. Valkeat kerrostalot reunustaisivat Paasikiventietä. Rannassa näkyy senioritalo ja kotihotelli joka olisi matalahko maamerkki. Kuva: Rakennusliike Jatke oy

Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan (siirryt toiseen palveluun) hylännyt Hämeenlinnan Engelinrannan osayleiskaavasta jätetyn valituksen. Hylkäävään ratkaisuun päätyi jo aiemmin myös Hämeenlinnan hallinto-oikeus.

Asunto-osakeyhtiö vaati kaavapäätöksen kumoamista, koska valtuustossa asiasta päättämässä oli aluetta kehittävän Eteläranta Oy:n hallituksen jäseniä. KHO:n mukaan valtuutetut eivät kuitenkaan olleet esteellisiä.

Myöskään kaavapäätöksen valmistelussa ja tiedottamisessa ei ole menetelty virheellisesti.

Engelinrannan osayleiskaava mahdollistaa mittavan asuin- ja toimistorakentamisen Hämeenlinnan ruutukaavakeskustan eteläpuolelle. Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Koskiaho onkin tyytyväinen oikeusprosessien lopputulokseen.

– Päätös oli odotettu, ja on hyvä, että tämä Hämeenlinnan mittakaavassa iso kokonaisuus on nyt käynyt korkeimman oikeusasteen lävitse, jolloin asian lainmukaisuudesta ei jää epäselvyyksiä ja päästään iloisesti eteenpäin. Tämä on hyvä uutinen.

Seuraavaksi yhtiö lähtee valmistelemaan kaupungin kanssa asemakaavoja ja mahdollisesti uusia tonttikilpailutuksia. Kaupunki on aloittanut jo linja-autoaseman alueen kaavoitusta.

Asukkaita kutsutaan mukaan suunnitteluun

Syyskuun puolivälissä järjestetään asukastilaisuus, jossa alueen kehittämistä ja mahdollisia asuntomessuja päästään suunnittelemaan yhdessä asukkaiden kanssa.

– Siellä on kolme aihepiiriä, linja-autoaseman tienoo, Engelinrannan puiston suunnittelu ja uudenlaiset urbaanit asuntomessut Hämeenlinnaan, jossa Engelinranta olisi yksi osa.

– Pyrimme saamaan aikaan niin viehättävän ja kauniin lopputuloksen kuin mahdollista, siihen tarvitaan kaikkia kaupunkilaisia. Heillä on suuri valta siihen, millainen alueesta tulee ja kaikkia kutsutaan mukaan suunnitteluun, Koskiaho painottaa.

Vielä yksi kaavaprosessi

Seuraavaksi hanke etenee asemakaavaprosessiin, joka kestää tavallisesti noin vuoden. Hämeenlinnan kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri arvioi, että Engelinrannan alueen asemakaavoitus voi alkaa syksyllä lomien jälkeen.

Mahdolliset valitukset asemakaavasta voivat pitkittää aikataulua, mutta Koskiahon mukaan niihin on varauduttu.

– Aikatauluissa on otettu huomioon valitusmahdollisuus. Toivotaan, että kun tämä on näin perusteellisen käsittelyn käynyt lävitse, niin ei enää tulisi kovinkaan paljon valituksia, sanoo Koskiaho.

Jos asemakaavasta ei valiteta, päästään rakentamaan aikaisintaan reilun vuoden kuluttua.

– Toivotaan, että saataisiin hyödynnettyä tämä talouden noususuhdanne, koska tästä tulee myös kaupungille tontinmyyntituloja.