Karmea sää on laittanut kesäteatterit lujille – "Naama sinisenä on vedetty jokainen esitys"

Sateinen ja kylmä sää on karkottanut katsojat useista kesäteattereista.

Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Poikkeuksellisen huono sää on aiheuttanut monille kesäteattereille vaikeuksia. Katsomot ovat ammottaneet tyhjinä sateen ropistessa kylmässä kesäillassa.

Juvalla Etelä-Savossa sijaitseva Kuninkaankartanon (siirryt toiseen palveluun) kesäteatteri aloitti esityskautensa kesäkuun alkupuolella. Juhannukseen asti tilanne näytti surkealta. Puhelin vain pirisi, kun ihmiset soittelivat – eivät varatakseen lippuja, vaan peruakseen niitä.

– Ihmiset sanoivat, etteivät halua lähteä. He jäivät mieluummin mökille takkatulen lämpöön, kertoo tuottaja Pauliina Hukkanen.

Juvalla ei auttanut edes katettu tila.  Kymmenen asteen lämpötilassa parin tunnin istuskelu on vain yksinkertaisesti liikaa.

– Muutama yö tuli valvottua, että kuinkas nyt suu pannaan, huokaa Hukkanen.

Juhannuksen jälkeen tilanne parani ja esityksiin tuli enemmän katsojia. Takahuoneen taika -komediaa tähdittävät Satu Silvo ja Reidar Palmgren.

Satu Silvo ja Reidar Palmgren viettävät monen muun ammattinäyttelijän tavoin kesänsä teatterin lavalla. Kuva: Kuninkaankartanon kesäteatteri

– Nostan hattua Sadulle ja Reidarille, että he jaksoivat vetää esitykset läpi ammattitaidolla kouralliselle katsojia, sanoo Kuninkaankartanon ja Sahanlahden kesäteattereita luotsaava Hukkanen.

– Olen vetänyt teatteria nyt neljänä kesänä ja tämä on ehdottomasti surkein, hän summaa.

"Ihmiset eivät lähde metsän keskelle näillä keleillä"

Pirkanmaalla Sappeen kesäteatterissa (siirryt toiseen palveluun) taiteellinen johtaja ja näyttelijä Lotta Ansakorpi on saanut myös kokea, miltä tuntuu näytellä muutamalle katsojalle.

– Naama sinisenä vedämme illasta toiseen. Jokainen ilta on ollut kylmä.

Sappeen kesäteatterin näytelmä Räminää ja räystäskouruja on kärsinyt suoranaisesta yleisökadosta.

– Ihmiset eivät halua näillä keleillä lähteä tänne metsän keskelle. Olemme jääneet kauas tavoitteesta ja se tietysti vaikeuttaa toiminnan jatkosuunnittelua, harmittelee Ansakorpi.

Sappeessa esitykset jatkuvat vielä elokuun puolelle, joten toivoa paremmasta on vielä jäljellä.

Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli -esityksiä on jouduttu perumaan useasti, sillä sade tekee telineet vaarallisen liukkaiksi. Kuva: Annu Esko ja Eikka Alatalo

Lasten teatteria kesäisin pyörittävällä HIT-Helsinki (siirryt toiseen palveluun) -ryhmällä tämä kesä on mennyt poskelleen. He ovat joutuneet perumaan sateen takia lähes puolet Känkkäränkkä ja karjuva pikkuveli -näytöksistä.

– Esityksessämme on akrobatiaa ja käytämme muun muassa kiipeilytelinettä, joten sade on turvallisuusriski esiintyjille, kertoo tuottaja Pauliina Alanko.

Ei yleisölläkään sateessa kivaa olisi, sillä Tervasaaren näyttämö on kattamaton. Lisäksi seurana on aina viileä merituuli. Katsojat ovat olleet enimmäkseen ymmärtäväisiä peruutusten suhteen, mutta kiukkuistakin palautetta on tullut.

– Näin huonoa kesää ei ole aiemmin ollut, vaikka ei viime kesäkään mitenkään hyvä ollut. Olemme kaiholla muistelleet kuuden vuoden takaista kesää, kun aloitimme täällä Tervasaaressa. Silloin oli aina lämmin ja aurinko paistoi.

Tervasaaren näyttämön kattamista on suunniteltu, mutta kaupunki ei ole myöntänyt avustusta sitä varten. Lisäksi lähitienoon asukkaat ovat vastustaneet maisemaa rumentavaa katosta.

– Nyt on kyllä sellainen mieli, ettemme halua enää tehdä ensi kesänä teatteria täällä. Tämä on taloudellisesti kestämätöntä. Olemme ammattiteatteriryhmä ja kaikki palkkatulot tulevat myydyistä lipuista, huokaa Alanko.

Tavoitteena on löytää uusi esiintymispaikka, jonka voisi kattaa.

Uskomaton tuuri – yhdessäkään esityksessä ei satanut

Risto Räppääjä ja nuudelipää -näytelmä säästyi sateilta. Kuva: Kirjurinluodon kesäteatteri

Sade ei ole kuitenkaan pilannut kaikkien kesäteattereiden kautta. Esimerkiksi Porin Kirjurinluodon kesäteatterissa katsojia riitti. Risto Räppääjä ja nuudelipäätä esitettiin ennen varsinaisen lomakauden alkua ja tuottaja Maria Kuusiluoma uskoo sen vaikuttaneen yleisön käyttäytymiseen.

– Alkukesästä lapsille ei ole vielä kovin paljon tarjontaa, joten perheet lähtivät hyvin liikkeelle.

Useita kesiä Porin Kirjurinluodossa työskennellyt Kuusiluoma kehuu katsojien olevan nykyään hyvin varustautuneita. Kainalossa ovat omat viltit ja istuinaluset – toppatakkien lisäksi.

– Meillä kävi myös aivan uskomaton tuuri. Yhdessäkään esityksessä ei satanut. Ennen ja jälkeen kyllä ropisi, mutta me säästyimme kuin ihmeen kaupalla, nauraa Kuusiluoma.

Talvikaudet Kansallisteatterissa näyttelevä Kuusiluoma myöntää, että vaikka katsojia oli hyvin, on kesäteatterin pyörittäminen selviytymistaistelua.

– Perhenäytelmät vetävät, mutta niissä lippujen hinnat täytyy pitää alhaisina. Siksi tämän vuoden menestys ei ollut rahallisesti kovin tuottoisaa.

Monissa kesäteattereissa esitykset pyörivät elokuun alkupuolelle saakka.