1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

"On vaikeaa kontrolloida, kun ajan niin lujaa" – Katso videolta, kuinka drone-lentäjät vastaavat ilmailukerhon haasteeseen

Perinteisen lennokin lennättäjälle sopii peltoaukea, kun taas ketterien kopterien lennättäjä seikkailee maastossa. Drone-lennättäjät kilpailevat lauantaina Porvoossa.

Porvoon ilmailukerhon drone-rata
Porvoon ilmailukerho vastaa droneharrastajien tarpeeseen luomalla uudenlaiset puitteet lennokkikentän yhteyteen.

Drone-harrastuksen kasvu on synnyttänyt uusia vaatimuksia lennokkiharrastajien harrastuspaikoille. Perinteisen kiinteäsiipisen lennokin lennättäjälle sopii peltoaukea, kun taas ketterien kopterien lennättäjä haluaa seikkailla maastossa ja kilpailla.

Porvoon ilmailukerho vastaa droneharrastajien tarpeeseen luomalla uudenlaiset puitteet lennokkikentän yhteyteen. Lauantaina kerho järjestää avoimen lentotapahtuman Porvoon Kuninkaanportin lennokkikentällä.

12-vuotias Porvoon ilmailukerhon jäsen Max Kantola kuvailee rataa hyvin vaihtelevaksi.

– Siinä on paljon suoria, metsäosuuksia ja kurveja. Nopeita paikkoja, sellaisia läheltä piti tilanteita on ainakin tuolla metsässä, Kantola kertoo.

Hän uskoo, että tärkeintä lennättämiskilpailussa on se, ettei panikoi turhaan. Näin pystyy myös välttämään virheet.

– Ajattelen, että se on vaan kisa. Yritän vain pitää itseni rentona ja teen parhaani. Yleensä lopussa saatan sortua virheisiin, kun laitan kaasun ihan täysille. On vaikeaa kontrolloida, kun ajan niin lujaa.

Kuva: Toomas Saaliste

Nopeasti kehittyvien härvelien suorituskyky paranee huimaa vauhtia, mutta luultavasti suurimpana houkuttimena on tällä hetkellä videolasit. Kun dronea ohjataan nämä lasit päässä, lennättäjä oikeasti eläytyy kopterin menoon.

– Välillä saatan mennä oikeasti kyykkyyn. Varsinkin isäni kääntelee päätä ihan mihin sattuu, Max Kantola sanoo huvittuneena.

Pojan isä eli Porvoon ilmailukerhon puheenjohtaja Petri Kantola on lennättänyt radio-ohjattavia miehittämättömiä aluksia jo yli 30 vuotta. Nyt on tullut tilaisuus opettaa jälkikasvua harrastuksen pariin.

– Selkeästi tämä kilpailuelementti tuo uutta ulottuvuutta harrastukseen. Kivahan se on oman pojan kanssa ottaa mittaa, että kumpi on parempi.

– Nolottaa myöntää, mutta kyllä poika on parempi.