Eurooppa ja Yhdysvallat sulkivat netin suurimpia huumeluolia

Atlantin molemmilla puolilla tehdyssä operaatiossa suljettiin kaksi suurta netin salaista kauppapaikkaa, joissa on myyty tuoteväärennöksiä, huumeita ja aseita.

Europol
Serverisali
Hollannin poliisi on pidättänyt kaksi Hansan saksalaista ylläpitäjää ja takavarikoinut palvelimia Hollannissa, Saksassa ja Liettuassa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Euroopan ja Yhdysvaltojen viranomaiset ovat sulkeneet internetissä toimineita kauppapaikkoja, joissa on myyty muun muassa huumeita, aseita ja väärennettyjä henkilöllisyystodistuksia.

Viranomaisten sulkemat AlphaBay ja Hansa ovat laittomista kauppapaikoista suurimpia. AlphaBay on suurin ja Hansa kolmanneksi suurin.

Pelkästään AlphaBaylla arvellaan olleen yli 200 000 käyttäjää ja noin 40 000 myyjää. Myynnissä on ollut huumeita, aseita, väärennettyjä asiakirjoja ja hakkerointityökaluja. Euroopan poliisivirasto Europol (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että sivustolla on kolmen vuoden aikana tehty kauppoja liki 900 miljoonan euron arvosta.

AlphaBayn epäillään olleen noin kymmenen kertaa suurempi kuin vuonna 2013 suljettu Silkkitie.

Kauppapaikat ovat toimineet niin sanotussa Tor-verkossa, eli siinä internetin osassa, joka ei ole julkinen. Tor-verkossa käyttäjät pystyvät piilottamaan henkilöllisyytensä ja tietokoneidensa sijainnin, minkä vuoksi verkkoon on keskittynyt paljon laitonta toimintaa.

Poikkeuksellinen operaatio

Viranomaiset kuvailevat Atlantin molemmin puolin tehtyä operaatiota uraauurtavaksi. Hollannin poliisi onnistui soluttautumaan Hansaan ja tarkkailemaan kauppapaikan käyttäjiä näiden tietämättä.

Kun Yhdysvaltojen viranomaiset sulkivat AlphaBayn, Hollannin poliisi kykeni tunnistamaan amerikkalaisen kauppapaikan käyttäjiä, joista monet siirtyivät välittömästi Hansaan.

Hollannin poliisi on pidättänyt kaksi Hansan saksalaista ylläpitäjää ja takavarikoinut palvelimia Hollannissa, Saksassa ja Liettuassa.

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI ja huumevirasto DEA ovat takavarikoineet AlphaBayn palvelimia Kanadassa ja Hollannissa. Kauppapaikkaa pyörittänyt kanadalainen pidätettiin heinäkuun alussa Thaimaassa, jossa hän eli ruhtinaallista elämää.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan 26-vuotiaan miehen kolme kiinteistöä, neljä Lamborghinia ja miljoonia dollareita on takavarikoitu.

Lähteet: AFP, Reuters