1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat määräsi öljyjätti Exxonille miljoonasakot

Valtiovarainministeriön mukaan Exxon teki laittomia sopimuksia pakotelistalla olleen venäläispohatan kanssa keväällä 2014, kun ulkoministeri Rex Tillerson vielä toimi yhtiön toimitusjohtajana.

Rex W. Tillerson
Exxonin logo
Justin Lane / EPA

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö on antanut öljy-yhtiö Exxonille noin 1,7 miljoonan euron sakot. Sakot määrättiin Venäjän valtio-omisteisen öljy-yhtiön Rosneftin pääjohtajan Igor Setšinin kanssa tehdyistä sopimuksista.

Setšin on ollut Yhdysvaltojen pakotelistalla sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta keväällä 2014. Pakotelistalla oleminen estää kaupankäynnin amerikkalaisten kanssa.

Valtiovarainministeriön mukaan rikkomukset tapahtuivat keväällä 2014. Exxonin kahden tytäryhtiön edustajat allekirjoittivat kahdeksan asiakirjaa Setšinin kanssa toukokuussa 2014. Setšinin nimi oli lisätty pakotelistalle huhtikuussa.

Tuohon aikaan Exxonin toimitusjohtajana toimi Yhdysvaltojen nykyinen ulkoministeri Rex Tillerson.

Exxon on vakuuttanut syyttömyyttään. Exxon sanoo ymmärtäneensä, että pakotteet vaikuttavat vain, jos Exxon tekisi sopimuksia Setšinin kanssa – eivät silloin, kun Setšin on Exxonin sopimuskumppanin edustaja.

Selityksensä tueksi Exxon on esittänyt amerikkalaisia lehtijuttuja, joissa viranomaiset kertovat, että pakotteet kohdistuvat ihmisiin, eivät yhtiöihin.

Valtiovarainministeriö ei ole selitystä niellyt. Ministeriön mukaan Exxonin olisi pitänyt ymmärtää, että sen toiminta on laitonta myös silloin, kun Setšin allekirjoittaa asiakirjan Rosneftin puolesta.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi