Herätys: Kreikassa Kosilla maanjäristys, Itämerellä valmistaudutaan sotaharjoitukseen, ravustuskausi alkaa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kiinan laivaston alus.
Adam Warzawa / EPA

Kreikassa Kosin saarella maanjäristys – kaksi kuollutta

Kreikassa maanjäristys on surmannut ainakin kaksi ihmistä Kosin saarella. Yli sadan ihmisen arvioidaan loukkaantuneen, ja voimakas maanjäristys on aiheuttanut myös muita tuhoja. Voimakkuudeltaan 6,7 magnitudin järistys tapahtui varhain perjantaiaamuna. Yle seuraa tilannetta.

Kiina osallistuu Venäjän sotaharjoituksiin Itämerellä

Kiina ja Venäjä valmistautuvat yhteiseen sotaharjoitukseen Itämerellä. Kiinan alukset otetaan tänään juhlavasti vastaan Baltiskin tukikohdassa Venäjälle kuuluvalla Kaliningradin alueella. Varsinainen sotaharjoitus on ensi viikolla. Kiina ja Venäjä ovat harjoitelleet ennenkin yhdessä, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun ne harjoittelevat Itämerellä.

Kiistelty laki tuomarien nimityksestä etenee Puolassa

Kymmenet tuhannet puolalaiset osoittivat mieltään kaduilla uutta lakia vastaan, joka sallii parlamentin nimittää korkeimman oikeuden tuomarit. Puolan parlamentin alahuone hyväksyi kiistellyn lakiesityksen eilen torstaina. Seuraavaksi esitys etenee ylähuoneeseen eli senaattiin. Esitys antaa poliitikoille myös mahdollisuuden erottaa korkeimman oikeuden tuomareita.

Puolan parlamentti äänestää.
Puolan parlamentti 20. heinäkuuta.Jacek Turczyk / EPA

Ravustuskaudesta odotetaan hyvää

Kesän ravustuskausi alkaa perjantaina puoliltapäivin. Luonnonvarakeskus odottaa kaudesta hyvää, sillä viime kaudelta vesiin jäi tavallista runsaammin pyyntikokoisia rapuja.

Rapuasiantuntijat arvioivat kuitenkin, että viileän kesän vuoksi parhaat saaliit saadaan kaksi viikkoa tavallista myöhemmin. Tavallisesti rapusaalis on noin 3-4 miljoonaa kappaletta.

Kypsä täplärapu lautasella.
Matti Myller / Yle

Sää on viileää ja epävakaista

Sää on epävakaista ja keskimääräistä viileämpää, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Perjantaina sadekuuroja tulee maan etelä- ja keskiosassa, ja paikoin voi myös ukkostaa. Aivan etelässä sekä lounaassa voi kuitenkin olla pääosin poutaa. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

sääkartta, perjantai, sää
Yle