Amerikkalaisen jalkapallon ex-tähti O J. Simpson pääsee ehdonalaiseen

Nelihenkinen ehdonalaislautakunta antoi yksimielisen päätöksen torstaina Yhdysvalloissa.

OJ Simpson
O.J. Simpson asianajajansa kanssa.
O.J. Simpson asianajajansa kanssa 20. heinäkuuta Nevadassa.Jason Bean / EPA

Amerikkalaisen jalkapallon entinen tähtipelaaja O. J. Simpson pääsee ehdonalaiseen. Simpson tuomittiin vuonna 2008 vankilaan aseellisesta ryöstöstä ja hän on istunut vankilassa lähes yhdeksän vuotta.

Ehdonalaislautakunta perusteli päätöstään sillä, että Simpson on noudattanut vankilan sääntöjä, hänellä ei ollut aikaisempaa rikostuomiota ja hän aiheuttaa minimaalisen turvallisuusriskin muille. Simpson voi vapautua vankilasta lokakuun alussa.

70-vuotias Simpson painoi oikeudessa päänsä alas kyynelehtien, kun nelijäseninen ehdonalaislautakunta päätti yksimielisesti päästää hänet ehdonalaiseen. Sen jälkeen hän nousi ylös ja kiitti lautakunnan jäseniä.

– Kiitos, kiitos, kiitos, Simpson sanoi.

Lähes yhdeksän vuotta vankilassa istunut Simpson vetosi ehdonalaisuutensa puolesta puhuen vankilasta videoyhteydellä lautakunnalle. Hän katsoi istuneensa vankilassa riittävästi.

– Jos harkintakykyni olisi ollut silloin parempi, tätä ei olisi koskaan tapahtunut, hän sanoi. Tässä vaiheessa elämääni haluan vain viettää mahdollisimman paljon aikaa lasteni ja ystävieni kanssa.

Ehdonalaiskuulemisessa oli paikalla Simpsonin vanhin tytär ja yksi ryöstön uhreiksi joutuneista miehistä. Toinen uhri kuoli pari vuotta sitten.

Simpsonilla värikäs menneisyys

Simpson tuomittiin vuonna 2008 vankilaan osallisuudesta aseelliseen ryöstöön, vapaudenriistoon ja pahoinpitelyyn. Ryöstön kohteena oli kaksi urheiluaiheisten muistoesineiden myyjää Las Vegasissa.

Ryöstöporukkaan kuului Simpsonin lisäksi viisi muuta, joista kaksi oli aseistautunut. Simpson tuomittiin vähintään yhdeksän vuoden ja enintään 33 vuoden vankeuteen.

O. J. Simpsonin tausta on monivaiheinen. Simpson tuli tunnetuksi 1970-luvulla amerikkalaisen jalkapallosta. Hän pelasi NFL-ammattiliigassa Buffalo Billsin riveissä. Hän jätti peliuransa vuonna 1979. Peliuransa jälkeen Simson toimi näyttelijänä. Hän näytteli muun muassa Mies ja alaston ase -elokuvissa.

Simpsonia epäiltiin entisen vaimonsa Nicole Brown-Simpsonin ja tämän ystävän Ronald Goldmanin murhasta vuonna 1994. Heidät löydettiin puukotettuina Brown Simpsonin kodin ulkopuolelta kesäkuussa 1994. Simpson vapautettiin syytteistä seuraavana vuonna värikkään oikeudenkäynnin päätteeksi. Myöhemmin siviilituomioistuin kuitenkin tuomitsi O. J Simpsonin jättikorvauksiin uhrien omaisille.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT