Tuhannet protestoivat Puolan alahuoneen hyväksymää oikeuslaitoksen uudistamista

Lakiesitys vaatii vielä ylähuoneen hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen, mutta jo alahuoneen päätös aiheutti tuhansien puolalaisten marssit Varsovassa ja muissa kaupungeissa.

Puola
Mielenilmaus Puolassa
Mielenilmaus PuolassaBartlomiej Zborowski / EPA

Kymmenettuhannet puolalaiset osoittivat mieltään kaduilla uutta lakia vastaan, joka sallii parlamentin nimittää korkeimman oikeuden tuomarit. Euroopan Unioinin mukaan laki vaarantaa tuomareiden riippumattomuuden ja oikeusvaltioperiaatteen.

Aiemmin päivällä Puolan parlamentin alahuone hyväksyi kiistellyn lakiesityksen, joka antaa Puolan poliitikoille oikeuden nimittää korkeimman oikeuden tuomarit. Puolan konservatiivisella Laki ja oikeus -puolueella on valta-asema parlamentin alahuoneessa, joten laki hyväksyttiin selkein luvuin.

Päätös käynnisti yhden suurimmista protesteista PiS:n valtaan tulon jälkeen. Puolue nousi maan hallituspuolueeksi loppuvuodesta 2015. Sen jälkeen Puolassa on tehty useita poliittisia suunnanmuutoksia, jotka ovat nostattaneet vastamielenosoituksia.

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Varsovan keskustaan ja kantoivat Puolan sekä EU:n lippuja. He lauloivat maan kansallislaulua ja kantoivat myös kynttilöitä. Iskulauseina oli muun muassa "Vapaa Puola, eurooppalainen!", "Emme salli itseämme työnnettäväksi pois EU:sta." ja "Vapaa tuomioistuin".

Varsovassa presidentinlinnan eteen kokoontuneet protestoijat vaativat, ettei presidentti Andrzej Duda allekirjoittaisi lakia.

Varsovan kaupungintalon edustalla oli arvioiden mukaan jopa 50 000 mielenosoittajaa. Poliisin mukaan paikalla olisi ollut vain 14 000. Lisäksi kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään myös muissa kaupungeissa.

Mielenosoittajia Puolassa 20. heinäkuuta 2017.
Mielenosoittajia Puolassa 20. heinäkuuta 2017.Bartlomiej Zborowski / EPA

Lakiesitys vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän ja presidentin allekirjoituksen. Laki ja oikeus -puolueella on myös ylähuoneessa eli senaatissa enemmistö edustajia.

Puolan pääministeri Beata Szydło puolisi televisioidussa puheessaan kiisteltyä uudistusta. Hänen mukaan uudistus on seurausta arvostellun oikeusjärjestelmän tehottomuudesta. Hän myös paheksui opposition reaktioita.

EU selvittää Puolan tilannetta ensi viikolla. EU:ssa päätetään, ryhdytäänkö tutkimaan Puolan mahdollisia EU-sopimusten rikkomuksia.

Lähteet: Reuters, AP