IMF hyväksyi Kreikalle 1,6 miljardin euron "lainan"

Kreikka ei kuitenkaan saa varoja välittömästi, joten hyväksyntä on erittäin epätavallinen kompromissi.

IMF
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) logo
Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) logoJim Lo Scalzo / EPA

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF hyväksyi myöhään torstaina ”periaatteessa” uuden 1,6 miljardin euron laina-ohjelman Kreikalle. Kreikka ei kuitenkaan saa varoja välittömästi, joten hyväksyntä on erittäin epätavallinen kompromissi.

IMF ilmoitti elvyttävänsä harvoin käytetyn vaihtoehdon eli hyväksyy lainan "periaatteessa" euroalueen vakuuttamiseksi. Tavoitteena on, että EU-maiden valtiovarainministerit vapauttavat kipeästi kaivattua uutta rahaa Kreikalle.

IMF on jo aiemmin sanonut, että Kreikan velkataakka on kestämätön ja edellyttää merkittäviä velanhuojennuksia euroalueelta. Saksa ei kuitenkaan ole suostunut harkitsemaan velkahelpotuksia, ellei IMF osallistu lainottamiseen. Kiista on kestänyt useita kuukausia.

Kesäkuussa Euromaat päättivät myöntää Kreikalle uuden lainaerän. Laina on 8,5 miljardia euroa. Erä on osa Kreikan yhteensä enintään 86 miljardin euron hätälainaohjelmaa. Osa Kreikan vanhoista lainoista erääntyy maksettavaksi heinäkuussa, minkä vuoksi Kreikka tarvitsi 7,2 miljardia euroa.

Kreikan talous lähes romahti vuonna 2010 valtavan velkataakan vuoksi ja sille on jouduttu tekemään useita lainaohjelmia.