1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Maanjäristys suomalaisten suosimassa lomakohteessa – UM: Ei tietoa loukkaantuneista suomalaisista

Kosilla on matkatoimistojen mukaan satoja suomalaisturisteja. Ulkoministeriö on kehottanut matkailijoita noudattamaan varovaisuutta.

Mies kävelee sortuneen rakennuksen raunioiden ohi Kosin saarella perjantaina aamuyöllä. Kuva: AP

Kreikassa tapahtui varhain perjantaiaamuna voimakas maanjäristys, jossa on saanut surmansa kaksi ihmistä.

Uutistoimisto AP:n mukaan yli 120 ihmistä on loukkaantunut. Voimakkuudeltaan 6,7 magnitudin järistys aiheutti myös muita tuhoja.

Ulkoministeriön tietojen mukaan loukkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia. Myöskään matkatoimistojen tiedossa ei ole, että suomalaisia olisi loukkaantunut maanjäristyksessä.

Järistys tapahtui puoli kahdelta yöllä paikallista aikaa. Suomalaisia on matkatoimisto Tuin mukaan Kosilla 88 ja Rodoksella 680. Tjäreborgilta kerrotaan, että Kosilla on hieman alle 200 suomalaista ja Rodoksella reilut 200.

Suomalaisia on kehotettu noudattamaan varovaisuutta

Sekä Tuin että Tjäreborgin asiakkaita on tiedotettu maanjäristyksestä tekstiviestillä. Tuin PR- ja viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen sanoo, että yöllinen tapahtuma ei ole vaikuttanut Tuin asiakkaisiin eikä asiasta ole syytä olla huolissaan.

– Katsotaan, miten tilanne tänään etenee ja toimimme sen mukaan, Pajunen kertoo.

Hänen mukaansa rakennusten sortumisia ei ole tullut tietoon. Tjäreborgin tietojen mukaan Kosilla on kuitenkin ollut sähkökatkoksia.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjän Reetta Palojoensuun mukaan ulkoministeriö on aloittanut maanjäristyksen vuoksi selvitystyöt.

– Esimerkiksi Kosilta on tehty 45 matkustusilmoitusta. Olemme lähettäneet matkailijoille tiedotteita siitä, mitä on tapahtunut ja miten kannattaa toimia. Olemme kehottaneet matkailijoita noudattamaan varovaisuutta ja kertoneet, että paikallisilta viranomaisilta saa lisää tietoa asiasta, Palojoensuu sanoo.

Yhdysvaltojen geologian tutkimuslaitoksen USGS:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) järistyksen keskus oli reilun 10 kilometrin päässä Turkissa sijaitsevasta Bodrumin kaupungista ja reilun 16 kilometrin päässä Kreikan Kos-saaresta.