Lapuan Tiistenjoen nuorisoseuran kentälle on haalittu 100 uutta ja vanhaa traktoria arvosteltavaksi Suomi 100 -teeman mukaisesti. Järjestäjät kutsuvat kilpailua mielellään "missikilpailuksi". Tempauksella halutaan saada pienelle kylälle toimintaa ja aikaisemmin kilpailulla onkin ollut hyvä suosio.
– Aikoinani luin yhtä traktorilehteä ja yht'äkkiä putkahti mieleen ajatus, että onko näistä koskaan mittelöity kilpailussa. Autoille on paljon järjestettty kilpailua ja "kaarashowta", mutta traktoreita ei ole arvioitu ulkonäön perusteella. Soitin paikalliselle MTK:n puheenjohtajalle, että järjestetäänkö traktoreiden missikilpailut, niin hän oli heti niin innoissan, että ilaman muuta. Kylälle pitää jotakin tapahtumaa saada ja siitä se lähti käyntihi, naurahtaa Veli Sipilä, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä.
Tapahtumakävijät saavat äänestää komeinta traktoria ja voittajat julkistetaan jälkikäteen.
Esillä on uusia ja vanhoja koneita
Sunnuntaiseen kilpailu- ja esittelytilaisuuteen olisi toivottu koneita kaikkialta Suomesta, mutta niitä on tulossa vain lähialueelta.
– Meillä oli valtakunnan lehdissä ilmoituksia, mutta Suomi 100- tapahtumia on pilvin pimein niin tuli vähän huonosti muualta päin Suomea. Lähinnä entisen Vaasan läänin aluelta. Omalta kylältä lisättiin traktoreita, että päästiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi siihen 100 traktoriin.
Työryhmällä oli suunnitelmissa järjestää kilpailu vasta ensi vuonna, mutta päättivätkin järjestää tänä vuonna.
– Valtiovaltakin suositteli, että olisi erilaisia tapahtumia ja jollakin välähti, että 100 komiaa traktoria, että se on meiltä se kunnianosoitus Suomen itsenäisyydelle, kertoo Veli Sipilä.

Avoimella kentällä näkyy erot
Nykyajan traktorit ovat jo valtavan kokoisia, kun verrataan vanhoihin avotraktoreihin. Konekoot ovat kasvaneet tilakokojen myötä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hulppeasti.
– Puuttomalla kentällä näkee kontrastin pienten ja suurten eroista ja voi kauhistellakin suurten kokoa. Maatalous on mennyt siihen, että "pikkuvalmetilla" pärjää, jos ei ole yhtään velkaa. Sillä pystyy enää hätinä tuottamaan itselleen ruokaa.
Maatalouden muutoksen lisäksi esitellään myös metsätalouden kehittymistä vuosien varrelta.
– Metsätalouskin on koneellistunut huomattavasti. Aikoinaan hevosella vedettiin puut tien varteen ja nykyään metsätyöt tehdään isoilla monitoimikoneilla. Päätettiin esitellä myös tätä kehitystä uutena juttuna, summaa Veli Sipilä.
