1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennusluvat

Asuntorakentamisen kasvu jatkui, mutta vaihtelu rakennustyypeittäin oli suurta

Eniten kasvoi asuinkerrostalojen rakentaminen. Teollisuusrakennuksissa, pientaloissa ja rivitaloissa oli laskua.

rakennusluvat
Rakennustyömies rakennustyömaalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Asuntorakentamisen ja varsinkin asuinkerrostalojen rakentamisen kasvu jatkui edelleen tämän vuoden maalis-toukokuussa, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreista tiedoista (siirryt toiseen palveluun). Muissa rakennustyypeissä sen sijaan tuli laskua.

Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa 12,2 miljoonalle kuutiometrille. Myönnetty kuutiometrimäärä oli 2,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakennuksille myönnetyssä kuutiometrimäärässä kasvua oli 12,5 prosenttia.

Kehitys eri rakennustyypeissä oli vaihtelevaa, kertoo yliaktuaari Jose Lahtinen Tilastokeskuksesta.

Asuntorakentaminen kasvoi 12,5 prosenttia ja liike- ja toimistorakentaminen kasvoi 27,6 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakennusten myönnettyjen lupien kuutiomäärä puolestaan laski 17 prosenttia ja julkisen palvelurakentamisen noin 14 prosenttia.

Asuntorakentamisen sisällä laskua oli erillisten pientalojen eli omakoti- ja paritalojen luvissa, noin 12 prosenttia, ja rivi- ja ketjutaloissa noin 25 prosenttia.

Asuntorakentamisen kasvu tuli asuinkerrostalojen rakennusluvista, joissa kasvua oli peräti 38,6 prosenttia verrattuna viime vuoden maalis-toukokuuhun.

Helsingin suuret hankkeet näkyvät

Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa kaikkiaan 13 950 asunnolle, kasvua oli 26,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuntojen määrä kolmen kuukauden ajanjaksolla mitattuna on suurin nykyisen tilastointihistorian aikana. Aiemmin lähelle vastaavia lukuja on ylletty kesällä 2005.

Lahtinen arvioi, että uusia rakennuslupia on myönnetty erityisesti Helsingissä jo käynnissä oleville suurille asuinrakennusalueille.

Kuutiomääriä katsottaessa pääkaupunkiseudun kerrostalohankkeisiin myönnetyt rakennuslupakuutiot kattoivat lähes 30 prosenttia koko Suomen asuinrakennuksille myönnetyistä rakennuslupakuutioista.

Kasvua oli edelleen rakentamisen volyymissä. Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi maalis-toukokuussa 14,3 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvua on jatkunut noin kaksi vuotta.

Lue myös

Kaupunkikeskustojen menetettyjä taloja kaivataan – asiantuntija varoittaa, että purkamishuuma voi toistua: "Me olemme sille sokeita"

Sijoittajat kahmivat kasvukeskusten pienet asunnot – kokonaisia kerrostaloja myyty päivässä

Asuntorakennusbuumi näyttää hiipumisen merkkejä

Superikäluokka kirittää nyt asuntokauppaa – kouluikään tulevat lapset vaativat enemmän neliöitä

Muokattu kello 11.17: Korjattu omakoti- ja paritalojen rakennuslupien laskun määrä

Lue seuraavaksi