1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meidän festivaali (Tuusulanjärven kamarimusiikki)

Pekka Kuusiston johtamalla festivaalilla esiintyy vain naistaiteilijoita – ”Vuonna 2017 asiasta ei tarvitsisi tehdä enää numeroa”

Poikkitaiteellinen Meidän festivaali järjestetään 21. kertaa Tuusulanjärven ympäristössä. Tämän vuoden äänioikeusteema räjäytti taiteellisen johtajan ajattelutavat.

Pekka Kuusisto viettää heinäkuun viimeisen viikon festaritunnelmissa Kallio-Kuninkalan kartanomiljöössä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto ei voinut olla Meidän festivaalilla tarttumatta Suomen juhlavuoteen. Festivaali nimittäin järjestetään Tuusulanjärven ympäristössä, jossa ovat majailleet kansallistaiteilijat Jean Sibelius ja Eero Järnefelt.

Miehet saivat kuitenkin väistyä, kun järjestäjät halusivat omistaa tämän vuoden naisten äänioikeudelle.

Kuusisto muistuttaa, kuinka edistyksellinen maa Suomi oli ennen itsenäisyyttä. Vuonna 1906 suomalaisnaiset saivat äänioikeuden kolmantena maailmassa. Vuotta myöhemmin maassamme olivat maailman ensimmäiset naispuoliset parlamentaarikot.

Yli sadan vuoden aikana ei Kuusiston mielestä ole kuitenkaan otettu enää valtavia edistysaskelia.

– Äänioikeusteemamme on tuen osoitus niille, jotka yrittävät tehdä hyvää jälkeä, mutta sukupuolensa takia saavat niskaansa hirveät määrät lokaa.

Meidän festivaalin ohjelmistoa kootessa Pekka Kuusisto keskusteli naisten yhteiskunnallisesta asemasta muun muassa kirjailija Rosa Meriläisen, toimittaja Pirita Näkkäläjärven ja feministisiin kysymyksiin keskittyvän tutkija Minja Koskelan kanssa.

– Nämä ovat mahtavia aikoja, kun joka päivä on mahdollisuus räjäyttää oma ajattelunsa ja tajuta, miten rajallisesti on oppinut asioita hahmottamaan, Kuusisto sanoo.

Hän kertoo viimeisen vuoden aikana löytäneensä paljon naissäveltäjien musiikkia, josta ei ollut tiennyt aiemmin.

Milla Viljamaa esiintyi viime kesänä Meidän festivaalilla Tuusulanjärven taiteilijakodissa. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Kuusisto ensimmäistä kertaa vain katsojana

Tänä vuonna kaikki Meidän festivaalin esiintyjät ovat naisia. Taiteellinen johtaja ei kuitenkaan halua, että artistikattausta eksotisoidaan sen enempää.

– Se on asia, josta ei vuonna 2017 tarvitsisi enää tehdä numeroa, toteaa Pekka Kuusisto.

Kuusisto aloitti festivaalin taiteellisena johtajana vuonna 1999 veljensä Jaakon kanssa. Viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut isäntänä yksin.

Huippuviulisti Pekka Kuusisto on toiminut Meidän festivaalin taiteellisena johtajana ilman Jaakko-veljeään viimeiset kymmenen vuotta. Kuva: Nella Nuora / Yle

Hän on vienyt festivaalin ohjelmistoa kokeellisempaan suuntaan. Perinteisenä kamarimusiikkitapahtumana alkunsa saanut festivaali on Pekka Kuusistolle kokeilukenttä.

– Nykyään teemat löytyvät muualtakin kuin musiikillisista termeistä tai säveltäjistä.

Konserteissa esiintyvät taiteilijat eivät ole kaikki klassisen kamarimusiikin parista. Viime vuonna Kuusisto soitti Meidän festivaalilla muun muassa yhdessä rap-artisti Paperi-T:n sekä suomi-rockin veteraani Ismo Alangon kanssa.

Tämä kesä on ensimmäinen, kun Kuusisto ei esiinny festivaalilla ollenkaan. Hän kuitenkin kokee sen hyvänä tapana tutustua konsertteihin myös kokijan näkökulmasta.

Pekka Kuusisto ja Anna-Mari Kähärä viime vuoden Meidän festivaalilla. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Tilauksessa valeuutisoinnista kertova teos

Konserttien lisäksi Meidän festivaalilla on keskusteluja saamelaisaktivismista moderniin suomalaiseen feminismiin ja puhujana niin syöpätutkija kuin ohjelmointikirjailija.

Pekka Kuusisto on yhdessä näyttelijä Anna Paavilaisen kanssa suunnitellut liikkuvan kuvan minifestivaalin elokuvateatteri Studio123:een.

Meidän festivaalilla vain muutama esitys on Järvenpää-talossa. Vuonna 2013 konserttia kuunneltiin kirkkoveneistä. Kuva: Maarit Kytöharju / Meidän Festivaali

Kuusisto odottaa erityisesti Linda Suolahden kokoamaa jousikvartettia, joka esittää festivaaliviikon kaikki jousikvartetot.

Hän hehkuttaa myös norjalaista vokaalitaiteilijaa ja säveltäjää, Maja S.K. Ratkjea.

– Minun tyyliselleni, perinteisen konserttimusiikin parissa paljon työskentelevälle, Maja ei suostu tekemään mitään, mikä olisi ennakoitavissa. Hän on täysin peloton omassa ilmaisussaan.

Tiistaina 25.7. Maja S.K. Ratkje esittää Meidän festivaalilla tilausteoksen, joka perustuu netissä leviävään valeuutisointiin.