1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Pitääkö Putin Savonlinnan oopperasta? – Sitä ei tiedetä, mutta Venäjän ote taiteesta kiristyy

Pääministerinä Vladimir Putin lauloi vierailleen englanniksi, nyt Venäjän hallinto korostaa länsimaisen kulttuurin rappiota.

Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Brasilian presidentin Michel Temer istuvat Bolshoi teatterissa.
Presidentti Vladimir Putin seurasi kesäkuussa balettikilpailua Bolšoi-teatterissa Brasilian presidentin Michel Temerin kanssa.Alexei Druzhinin / EPA

Kun Olavinlinnassa torstaina alkavat kuulua Pjotr Tšaikovskin Jolanta-oopperan sävelet, monia mietityttää yhden katsojan tuntemukset.

Viihtyykö Venäjän presidentti Vladimir Putin esityksessä? Pitääkö hän ylipäätään oopperasta? Kysymyksiin on hyvin vaikea vastata, koska Venäjän presidentti kertoo itsestään julkisuudessa vain vähän ja laskelmoidusti.

Putin vierailee ahkerasti oopperassa ja teatterissa. Vierailut ovat kuitenkin osa valtion kulttuuripolitiikkaa ja huolellista presidentin imagon rakentamista.

Savonlinnan oopperajuhlien Jolanta sopii erittäin hyvin toteuttamaan molempia tarkoituksia. Oopperan esittävä Moskovan Bolšoi-teatteri on Venäjän ylpeys ja Tšaikovski koko maailman tuntema kansallissäveltäjä.

Pääministeri Putin lauloi itse

Viime vuosina Venäjän kulttuuripolitiikka on kääntynyt jyrkän konservatiiviseksi ja Putinin oma imago entistä vakavammaksi.

Vielä Putinin pääministerikaudella 2008–2012 ilmapiiri oli kepeämpi. Vuonna 2010 hän soitti pianoa ja lauloi englanniksi paksulla aksentilla Fats Dominon Blueberry Hill -jazzklassikon Pietarissa järjestetyssä gaalaillassa. Valtion RT-kanava (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut esityksen verkossa.

Yleisössä kansainväliset vieraat, kuten näyttelijät Kevin Costner, Sharon Stone ja Gérard Depardieu taputtavat videolla villisti. Depardieu sai myöhemmin Venäjän kansalaisuuden.

Tempausta olisi vaikea kuvitella Nyky-Venäjälle. Nyt hallinto korostaa länsimaisen kulttuurin rappiota.

Vankeus uhkaa perinteisten arvojen loukkaajia

Käännekohta valtion otteen kiristymiselle olivat vaalivilppiä vastustaneet mielenosoitukset vuosina 2011–2012. Hallinnon silmissä näytti siltä, että kaupunkien keskiluokka näytti ihailevan liiaksi länttä ja oli siksi altis lännen vaikutusyrityksille.

Seuraavana vuonna kolme feministikollektiivi Pussy Riotin jäsentä tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistuksiin huliganismista Kristus Vapahtajan katedraalissa.

Pussy Riot -kolmikkoa vietiin oikeuden eteen Moskovassa 12. elokuuta 2012.
Huliganismista syytettyä Pussy Riot -kolmikkoa vietiin oikeuden eteen vuonna 2012.Maxim Shipenkov / EPA

Viime vuosina Venäjällä on muun muassa erotettu oopperajohtaja, jonka teatterissa käsiteltiin Jeesusta epäkunnioittavasti, tuomittu ehdolliseen vankeuteen Pokémon Go -peliä kirkossa pelannut bloggari ja tuomittu nettikeskustelijoita uskonnollisten tunteiden rikkomisesta.

Skandaalit ja oikeudenkäynnit ovat osoittaneet, että taitelijan kannattaa pysyä erossa ainakin oppositiotoiminnasta, homoseksuaalisuuden kuvauksista ja ortodoksisen kirkon loukkaamisesta.

Moskovan valot Pekingissä

Toukokuussa Putin soitti taas julkisesti pianoa. Pekingissä kuvatulla videolla näkyy, kuinka Putin istuu kiireettömän tuntuisesti flyygelin ääreen odotellessaan tapaamista presidentti Xi Jinpingin kanssa.

Pian Putinin nähdään tapailevan enimmäkseen yhdellä kädellä nostalgisia neuvostoiskelmiä. Toinen melodioista on Suomessa Georg Otsin esittämänä tunnettu Moskovan valot.

Putinin pehmeämmän puolen näyttävä hetki oli tuskin spontaani. Videokamera oli heti valmiina, ja tallenne levisi nopeasti Venäjän valtiollisessa mediassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin soittaa flyygeliä ennen Kiinan presidentin tapaamista Pekingissä toukokuussa 2017.
Venäjän presidentti Vladimir Putin soitti toukokuussa pianolla muun muassa Moskovan valot -kappaleen melodiaa. Hän oli odottamassa Pekingissä tapaamista presidentti Xi Jinpingin kanssa.

Jo tammikuussa oli julkaistu video (Euronews), (siirryt toiseen palveluun) jossa Putin lauloi Juri Gagarin avaruuslentoa muistelevaa neuvostoiskelmää Moskovan valtinyliopistossa.

Kontrasti vuoden 2010 esitykseen on suuri. Englanninkielisen kappaleen sijasta nyt kuullaan kotimaiselle vanhemmalle väelle suunnattuja nostalgiahetkiä.

Luostarivierailut osoittavat tukea kirkolle

Viime heinäkuussa Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan pyhiinvaeltajat kohtasivat yllättäen presidentti Putinin Konevitsan luostarissa Laatokalla Venäjällä.

Punaiseen toppatakkiin sonnustautunut presidentti vieraili luostarisaarella pienen seurueensa kanssa. Hyväntuulinen Putin jäi jumalanpalveluksen jälkeen jutustelemaan suomalaisten kanssa.

Putin Isä Timo Timo Tynkkynen Konevitsa
Isä Timo puhuu Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Konevitsassa.Timo Tynkkynen

Putin tekee myös näyttäviä virallisia vierailuja luostareihin ja kirkkoihin.

Presidenttihallinnon kalenterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän on käynyt tänä vuonna kolmessa luostarissa, seurannut venäläistä balettia, vieraillut Tretjakovin galleriassa ja nähnyt Aleksandr Ostrovskin klassikkonäytelmän.

Julkiset esiintymiset osoittavat tukea konservatiiviselle kulttuuripolitiikalle ja Venäjän patavanhoilliselle ortodoksiselle kirkolle. Muuten hän ei juuri ota henkilökohtaisesti kantaa kulttuuriskandaaleihin tai lähinnä rauhoittelee niitä.

Samalla rohkeampi taide kokee takaiskuja.

Heinäkuun alussa Bolšoi-teatteri lykkäsi homoseksuaalin balettitähden Rudolf Nurejevin elämästä kertovaa balettia vain päivää ennen ensi-iltaa. Teatterin mukaan syynä oli esityksen keskeneräisyys, mutta mediatietojen mukaan käsky tuli kulttuuriministeriltä.

_Korjattu 29.7.2017 klo 11.56 Balettitähden nimi on Rudolf Nurejev, ei Robert Nurejev. _

Lue myös:

Juonittelua, happohyökkäyksiä, itsemurhia – nämä skandaalit ovat värittäneet Suomessa vierailevaa venäläistä Bolshoi-teatteria

Tällaista oopperaa presidentti Putin menee katsomaan – "Tšaikovskia parhaimmillaan"

Putinin yksityiselämä, omaisuus ja vapaa-aika yhä suuria kysymysmerkkejä – mutta mitä niistä tiedetään?

Putinin onnittelukäynnillä puhutaan kaupasta ja Itämerestä – Ainakin Niinistö hyötyy tapaamisesta

Puutulleista pakolaisiin: Mistä Suomi ja Venäjä ovat keskustelleet 2000-luvulla?

Lue seuraavaksi