Hei hei heinäkuu! Tiesitkö nämä faktat sydänkesän kuukaudesta?

Heinäkuussa Suomi lomailee. Keskikesä on syntymän, sateen ja hukkumisten aikaa. Katso, miltä pian päättyvä heinäkuu näyttää tilastojen valossa.

Kotimaa
Rantakallion lätäköitä ja kasvillisuutta
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Kesän suuremmat ja pienemmät tapahtumat täyttävät niemet ja notkot sekä välillä saaretkin heinäkuussa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vähintään kolmannes työssä käyvistä ihmisistä lomailee juuri heinäkuussa.

Kesä- ja elokuussa lomailevien osuus vaihtelee vuosittain 10-15 prosenttiin. Touko- ja syyskuu ovat myös lomakuukausia, mutta niiden suosio jää noin kolmen prosentin tuntumaan.

Heinäkuu on lomailusta johtuen kesäkuukausien suosituin matkustuskuukausi. Kun suomalainen matkustaa kesällä, matka suuntautuu useimmiten kotimaahan ja sen lukuisiin tapahtumiin.

Vähintään kolmannes työssä käyvistä ihmisistä lomailee heinäkuussa.

Viime vuonna kotimaisissa majoituskohteissa yövyttiin Tilastokeskuksen mukaan heinäkuun aikana yli 3 miljoonaa kertaa. Yöpymisistä valtaosa eli lähes 2,3 miljoonaa oli suomalaisten ja loput, reilut 700 000 ulkomaisten matkailijoiden.

Lakatut varpaankynnet, ihminen riippumatossa.
Hanna Lumme / Yle

Varmaa lämpöä havittelevat suuntaavat matkansa Välimeren lomakohteisiin. Suosituin pakettimatkakohde on Kreikka. Espanjaan ja Italiaan matkaavat tekevät sen sijaan lomansa usein omatoimisesti.

Kesäkuukausina suomalaiset tekivät viime vuonna 2,5 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Osa meistä tyytyi myös lähimatkailuun Viroon ja Ruotsin puolelle.

Sateisin ja helteisin

Suomeen jäävätkin saavat nauttia kesän lämmöstä, mutta myös sateista. Heinäkuu on nimittäin vuoden sateisin kuukausi, mutta myös hellettä piisaa. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että heinäkuun keskiarvojen mukaan jossain päin Suomea mitataan 16 hellepäivää. Tänä kesänä niitä ei tosin liiemmin ole ollut.

Heinäkuun keskilämpötila Suomessa on vajaat 16 astetta.

Pisimpiä yhtämittaisia hellejaksoja on Suomessa koettu vuonna 2014, jolloin Helsingin Kumpulassa, Kouvolan Utissa ja Hattulan Lepaassa nautittiin tai kärsittiin peräjälkeen 26 hellepäivää. Helteet alkoivat heinäkuun puolivälissä ja loppuivat vasta koulujen alettua.

sadepisaroita lehdellä
AOP

Sateita heinäkuussa saadaan Suomessa keskimäärin 75 mm kuukaudessa. Hyvänä kakkosena sadetilastoissa komeilee kohta koittava elokuu.

Heinäkuun keskilämpötila Suomessa on vajaat 16 astetta. UV-säteilyltä on kannattanut toki suojautua, mutta hellevaroituksia ei säätietojen yhteydessä ole saatu vuoden 2017 heinäkuussa kuulla.

Heinäkuussa herkutellaan

Suomalaiset ottavat lyhyestä kesästään kaiken irti myös herkutellen. Grilleissä tirisevät pihvien ohella myös makkarat. Tosin suomalaiset ovat saaneet heinäkuussa jo kyllikseen grillimakkaroiden syönnistä, sillä Lihatiedotuksen mukaan esimerkiksi kesällä 2016 kauppoihin toimitettiin tätä herkkua kesäkuussa lähes 5 miljoonaa kiloa.

Huhti-syyskuun välisenä aikana suomalaiset popsivat grillimakkaraa noin 15 miljoonaa kiloa.

Grillissä kypsyy ribsejä ja erikoismakkaroita.
AOP

Kesäkuukausina Alkon ovet käyvät tiuhaan, mutteivät likikään siinä määrin kuin joulukuussa. Heinä- ja kesäkuu kisailevat vuoronperään Alkon myyntitilastojen kakkosena reilun 9 miljoonan litran myynnillään. Joulukuu on kuitenkin omaa luokkaansa. Silloin Alkosta ostetaan ulos yli 11 miljoonaa litraa juomia. Heinäkuussa ei myöskään osteta niin kovasti vahvoja alkoholijuomia kuin joulun aikaan.

Alkoholijuomat maistuvat myös päivittäistavarakaupoissa asioiville, sillä sekä Keskolla että S-ryhmällä keskiolut komeilee kymmenen ostetuimman tuotteen listalla. Juodaan heinäkuussa perinteisemminkin, sillä ostetuimpien tuotteiden joukossa molemmilla kaupparyhmillä on myös maito ja maitojuomat.

Oluttölkkejä kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruoka-aineista molemmilla kauppaketjuilla komeilee ostetuimpien joukossa banaani. Oman vivahteensa kesään ja heinäkuuhun tuovat kotimaiset kasvikset. Suomalaisille maistuvat varhaisperunoiden ohella kukkakaali, herneet ja porkkanat. Myös kotimainen tomaatti on kysyttyä tavaraa.

Heinäkuu ja muut kesän kuukaudet näyttäytyvät myydyimpien tuotteiden osalta suhteellisen samankaltaisilta kuin muutkin kuukaudet. Keskolla on huomattu uudeksi nousijaksi proteiinipitoiset vanukkaat proteiinipitoisen rahkan vanavedessä.

Asunto ei käy kaupaksi

Heinäkuussa suomalaiset eivät juuri asuntokauppaa tee. Netin asuntoilmoitussivuston Etuoven asuntokauppaa kuvaavan taulukon mukaan heinäkuu on vuosittain varsin hiljainen kaupankäynti kuukausi.

Kiinteistövälittäjä myytävässä asunnossa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tilastot vuodesta 2008 vuoteen 2016 osoittavat miltei joka vuodelle asuntokaupan pienoista notkahdusta heinäkuun ajaksi. Tosin viime vuodelta tilastot näyttävät asuntokaupan jatkuvampaa laskua myös heinäkuun jälkeen.

Vauvoja! Mennään naimisiin! En halua kuolla vielä!

1900-luvun alusta vuoteen 2012 ulottuvana ajanjaksona elävänä syntyneitä lapsia on saatu Suomessa eniten juuri heinäkuussa, kertoo Tilastokeskuksen parin vuoden takainen julkaisu. Vanha väittämä siitä, että eniten lapsia syntyisi maaliskuussa suomalaisten kesän kiihkeiden lemmenleikkien jälkeen, ei tällä perusteella näytä pitävän paikkaansa.

Vauvan käsi.
AOP

Kesäinen lempi näkyy ainakin siten, että avioliittoja solmitaan kesäisin. Juhannushäät ovat jo menneen talven lumia. Heinäkuu on pitänyt tällä vuosituhannella ykköspaikkaa suosituimpana avioitumiskuukautena.

Heinäkuu on pysynyt suosituimpana avioitumiskuukautena.

Hetken tosin alkoi näyttää siltä, että ihmiset tahtovat sanoa toisilleen tahdon mielummin kesän lopulla, ja elokuu oli kolme kertaa peräkkäin suosituin avioitumiskuukausi. Viime vuonna heinäkuu kuitenkin otti takaisin asemansa ja yli 4 500 paria avioitui tuolloin. Elokuun luvuksi jäi vajaa 4 000.

Hääkakku
Ismo Pekkarinen / AOP

Heinäkuu näyttäisi olevan syntymän, ei niinkään kuoleman aikaa. Tilastokeskuksen kymmenen viime vuoden taulukot kertovat, että kesäkuukausina kuolema korjaa suomalaisia vähemmän kuin muina kuukausina. Kymmenen viime vuoden aikana vähiten kuolemia vuoden mittaan on ollut heinäkuussa kolme kertaa ja kesäkuussa neljä kertaa.

Pelastuslaitoksilla kiireisiä kesiä

Pelastuslaitoksella on tehtäviä yleensä kesäkuukausina hieman enemmän kuin talvella. Heinäkuu ei kuitenkaan näyttäydy suurena poikkeuksena muiden kuukausien joukossa. Viimeisen viiden vuoden aikana pelastuslaitoksella on ollut eniten tehtäviä heinäkuussa vuosina 2012 ja 2014. Heinäkuun hälytystehtävien määrä pyörii 10 000 tehtävän molemmin puolin.

Sää, varsinkin myrskyjen määrä, vaikuttaa paljon palomiesten kiireisiin.

Pelastusrenkaan reiästä näkyy vene laiturissa ja merta.
Raila Paavola / Yle

Heinäkuu on synkkää aikaa hukkumisten osalta. Media raportoi kovasti juhannusten hukkumiskuolemista, mutta 2010-luvulla ainoastaan kerran kesäkuussa on ollut enemmän hukkuneita kuin heinäkuussa.

Alle kahdenkymmenen hukkuneen on viime vuosina jääty heinäkuussa ainoastaan kolme kertaa vuosina 2012, 2015 ja 2016.

Lue myös: Suomalaisten heinäkuuhun mahtuu monia muistoja: "Meinasin paahtua hengiltä!" – "Kaatosateita tuli päivästä toiseen"