Jätevesionnettomuus Saimaalla on odottanut tapahtumistaan – toimintahäiriön estävä osa puuttunut 16 pumppaamosta

Lappeenrannan Energia oli asentamassa vanhoihin pumppaamoihin puuttuvia osia, kun Luukkaan pumppaamo petti.

onnettomuudet
Pieni aalto lyö rantakiviin
Saimaan rannalla on kuusitoista vanhaa pumppaamoa, joista on puuttunut toimintahäiriön estävä osa.Kare Lehtonen/Yle

Kuudestatoista Lappeenrannan Energian pumppaamosta on puuttunut toimintahäiriön estävä osa. Uusissa pumppaamoissa on pakkokäyttövippa, mutta vanhoissa ei.

Aiemmin tässä kuussa Luukkaan jätevesipumppaamon automaatio petti, eikä järjestelmä hälyttänyt, vaikka jätevesisäiliö täyttyi. Saimaaseen valui lähes kolme miljoonaa litraa jätevettä.

Verkostopäällikkö Ami Kylliäinen myöntää, että samanlainen onnettomuus olisi ollut mahdollinen jo aiemmin. Riskit olivat samat.

Luukkaan pumppaamo puuttui asennuslistalta

Onnettomuus vaatii, että automaation pimentävä sähkökatkos estää jätevesipumppujen käynnistymisen. Luukkaan jätevesipumppaamon tapauksessa sulake paloi, ja kun pakkokäyttövippaa ei ollut, hälytystä vedenpinnan noususta ei tullut.

– Harvinaista tämä on, sillä yleensä hälytys kyllä tulee. Pakkokäyttövipan lisääminen parantaa turvallisuutta jatkossa, Kylläinen sanoo.

Pakkokäyttövippojen asennustyö oli Luukkaan onnettomuuden sattuessa jo käynnissä. Lappeenrannan Energia kertoo, että asennustyöt ovat nyt loppusuoralla.

Lappeenrannan Energialla oli lista Saimaan rannalla sijaitsevista viidestätoista vanhasta pumppaamosta, joihin oltiin parhaillaan lisäämässä toimintahäiriön estäviä pakkokäyttövippoja.

Sattumalta juuri Luukkaan pumppaamo uhkasi jäädä asennuslistalta pois. Erehdys huomattiin vasta, kun onnettomuus oli jo tapahtunut.

– Se lisättiin tähän kuudentenatoista. Se on varmaan inhimillinen erehdys, että se ei ole tullut listalle, Kylliäinen sanoo.

Tiedotus epäonnistui

Lappeenrannan Energia on myöntänyt, että jätevesivuodon tiedotus epäonnistui. Se aloitettiin liian hitaasti.

Lappeenrannan jatkaa Murheistenrannan veden laadun seurantaa vielä ensi viikolla. Tähän mennessä otettujen näytteiden mukaan veden bakteeripitoisuus on normaali.