Israel rajoitti muslimimiesten pääsyä pyhälle paikalle Jerusalemissa

Israelin ja palestiinalaisten välejä ovat kiristäneet Israelin Jerusalemin Temppelivuorelle asettamat metallinpaljastimet.

Jerusalem
Israelilaiset poliisit partioivat Jerusalemin vanhankaupungin ympärillä perjantaina 21. heinäkuuta.
Israelilaiset poliisit partioivat Jerusalemin vanhankaupungin ympärillä perjantaina 21. heinäkuuta.Atef Safati / EPA

Israelin poliisi on kieltänyt alle 50-vuotiailta muslimimiehiltä pääsyn Jerusalemin vanhaankaupunkiin rukoilemaan tänään perjantaina.

Naiset pääsevät rajoituksetta Temppelivuorelle, joka on pyhä paikka sekä juutalaisille että muslimeille.

Israelin hallitus on myös päättänyt pitää paikallaan alueelle asetetut metallinpaljastimet. Poliisin mukaan kaikkia ei tarvitse pakottaa kulkemaan metallinpaljastimien läpi.

Muslimit ovat kutsuneet perjantaiksi koolle laajoja mielenosoituksia turvajärjestelyjä vastaan.

Israel asetti alkuviikosta metallinpaljastimia vanhankaupungin Temppelivuorelle. Turvatoimia kiristettiin sen jälkeen, kun kolme asemiestä tulitti israelilaisia poliiseja viime perjantaina. Perjantairukoukset kiellettiin silloin kokonaan päiväksi.

Israelin armeija ja turvallisuuspalvelu ovat tiettävästi metallinpaljastimia vastaan.

Palestiinalaisen viranomaislähteen mukaan palestiinalaisalueiden presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt Yhdysvaltoja puuttumaan asiaan äkkiä ja pakottamaan Israelin poistamaan metallinpaljastimet. Lähteen mukaan Abbas on puhunut puhelimessa presidentti Donald Trumpin neuvonantajan Jared Kushnerin kanssa.

Muslimit kutsuvat Temppelivuorta Haram al-Sharifiksi. Siellä sijaitsee Al-Aqsan moskeija, jossa kymmenet tuhannet muslimit rukoilevat perjantaisin.

Lähteet: AFP, AP