Hyppää sisältöön

Älypuhelimien lippulaivamallit maksavat yhä enemmän – silti suosio vain kasvaa

Etenkin Android-puhelimien lippulaivamallit ovat kallistuneet viime vuosina.

– Vielä muutama vuosia sitten 500–600 euron puhelinta pidettiin kalliina. Nyt kalliit puhelimet maksavat 900–1 000 euroa, sanoo DNA:n kuluttajamyynnin päällikkö Sami Aavikko. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Puhelinkauppa käy kuumana kesällä. Suven suosituimmat puhelimet ovat muutaman sadan euron peruspuhelimia, joita hankitaan esimerkiksi ensimmäisiksi puhelimiksi lapsille. Myyntilistojen kärjestä löytyy myös yhä enemmän lippulaivamalleja, joiden hinnat lähentelevät jo tuhatta euroa.

DNA:n kuluttajamyynnin päällikkö Sami Aavikko arvioi, että noin joka kolmannen myydyn älypuhelimen voidaan katsoa kuuluvan lippulaivaluokkaan.

– Kuluttajan into panostaa itse laitteeseen on kasvanut. Halutaan saada isompaa ja tarkempaa näyttö, enemmän muistia ja niin edelleen, Aavikko luettelee. 

Teliassa on huomattu sama.

– Ilmestyessään lippulaivamallit muodostavat aina merkittävän osuuden myynnistä, Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen toteaa.

Puhelimelta vaaditaan entistä enemmän

Lippulaivamallit ovat puhelinvalmistajien taidonnäytteitä, joihin on ahdettu uusin teknologia. Tehokkaimmat prosessorit, tarkimmat kamerat, sormenjälkitunnistimet, uusin pikalautausteknologia ja suurimmat muistimäärät löytyvät juuri näistä puhelimista.

Älypuhelimien yleistyessä ja tehojen noustessa myös hinnat ovat kohonneet. Kun Samsung lanseerasi vuonna 2010 Galaxy-sarjansa ensimmäisen puhelimen, Galaxy S:n, sen hinta oli alle 600 euroa. Nyt keväällä julkistettu Galaxy S8 maksaa 800 euroa ja sitä vielä tehokkaampi S8+ 900 euroa.

Juuri Android-käyttöjärjestelmää käyttävien lippulaivamallien hinnat ovat nousseet. Applen iPhonet ovat olleet aina hintahaitarin yläpäässä, mutta nyt samasta hintaluokasta löytyy myös esimerkiksi Samsungin, Sonyn tai Huawein puhelimia.

– Nyt merkit kuten Huawei ja Samsung ovat etupäässä panostaneet laatuun ja laitteisiin. Samalla niiden brändi on vahvistunut, Aavikko sanoo.

Aavikko muistuttaa, että nyt ostettavat puhelimet palvelevat aivan eri tarpeita kuin ensimmäiset älypuhelimet. Puhelimien käyttö on monimuotoistunut ja käyttäjät vaativat niiltä yhä enemmän. He ovat myös valmiita maksamaan siitä.

Naapurissa ollaan tosin vielä valmiimpia maksamaan enemmän.

– Suomessa ostetaan keskimäärin edullisempia puhelimia kuin muissa Pohjoismaissa, sanoo Telian Vuorinen.

Esimerkiksi Ruotsissa Applen markkinaosuus on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

Apple julkaissee seuraavan iPhonensa syksyllä. Sen hinnan on arveltu nousevan reilusti yli tuhannen euron.