Ympärivuorokautinen toiminta jatkumassa Turun lentokentällä

Turun kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundmanin mukaan Finavia, Rajavartiolaitos ja alueen kunnat ovat päässeet sopuun siitä, miten yöaikaisen lennonvalvonnan kustannukset jaetaan.

Turun seutukunta
Turun lentokentän lennonvalvontatorni.
Yle

Turun lentokenttä on säilymässä avoinna liikenteelle vuorokauden ympäri. Tähän saakka Rajavartiolaitos on maksanut noin 400 000 euroa Finavialle yöllisestä, kello yhden ja kuuden välisestä lennonjohtopalvelusta. Laitos on ollut luopumassa toiminnasta osana säästökuuria.

– Käsityksemme mukaan Rajavartiolaitos on tulossa jollain osuudella mukaan. Sisäministeriö päättää siitä, mikä laitoksen osuus on. Myös Finavia tulee jollain summalla vastaan, sanoo Turun kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundman.

– Todennäköisesti sopimus saadaan tehtyä ensi kuun alussa. Olemme alustavasti keskustelleet seudun kunnanjohtajien kanssa, että olemme mukana.

"Kustannus jaetaan asukasluvun perusteella"

Kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundmanin mukaan kustannus, joka toiminnasta on tulossa lentokentän ympäristön kunnille, ei ole kovin suuri. Kustannukset todennäköisesti jaetaan asukasluvun perusteella. Sopimuksen kesto on kolmesta viiteen vuotta.

– Mutta tarkastelemme tilannetta erikseen joka vuosi.

Rajavartiolaitoksen Super Puma lähdössä Turun kentältä toukokuussa 2016.
Rajavartiolaitos on suunnitellut lopettavansa huonon sään lentotoiminnan Super Pumilla Turusta kustannussyistä.Ari Welling / Yle

– Meidän näkökulmasta on tärkeää, että kenttä on koko ajan auki ja että se on kansainvälinen. Jos kenttää aletaan laittaa yöajaksi kiinni, kuljemme kehityksessä väärään suuntaan.

Kaupunkikehitysjohtaja heittää kritiikkiä pääkaupungissa toimivan sisäministeriön suuntaan.

– Tuntuu, että maakuntakenttien rooli on koko Suomessa aliarvostettu yhteiskunnallisen kehityksen ja kilpailukyvyn kannalta. Finnairille ja Finavialle Turun kenttä ei ole strategisesti tärkeä.