Helene Schjerfbeckin klassikkoteos "Toipilas" saa oman joiun maanantaina Inarissa

Toipilas-teos on nähtävillä saamelaismuseo Siidassa 25.7.–27.8.2017. Inarissa ei ole ennen ollut mahdollisuutta tutustua näin suureen taideklassikkoon.

taide
Helene Schjerfbeckin maalaus Toipilas
Helene Schjerfbeckin maalaus Toipilas vuodelta 1888.Petra Ristola / Yle

Helene Schjerfbeckin klassikkoteos "Toipilas" saapuu tänään maanantaina saamelaismuseo Siidaan Inariin.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) lukeutui jo elinaikanaan Suomen johtaviin kuvataiteilijoihin. Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä. Mallina oli vilkas, noin kuusivuotias tyttö, jolle tuskastunut opettaja antoi mielellään vapaata taiteilijoiden mallina oloa varten.

Maalaus oli valmistumisvuotenaan esillä Pariisin Salongin näyttelyssä nimellä Première verdure, ensi viherrys. Teos hankittiin Ateneumin kokoelmiin valmistumisvuotenaan 1888.

"Todella merkittävä tapahtuma"

Saamelaismuseo Siida iloitsee teoksen saapumisesta pohjoiseen.

– Toipilas-teoksen saapuminen Saamelaismuseo Siidaan on todella merkittävää, tälläiseen klassikkoon ei Inarissa ole aiemmin ollut mahdollisuutta tutustua. Teoksen esittely yleisölle on Siidassa tärkeässä roolissa koko sen esilläoloajan, museosta kerrotaan.

Näyttelyn avajaiset järjestetään Siidassa maanantaina 24.7.2017 klo 17.00. Kansallisgallerian johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo tilaisuudessa Helene Schjerfbeckin teoksista sekä yleisesti että erityisalansa näkökulmasta.

Anna Morottaja
Vesa Toppari / Yle

Avajaisissa kuullaan myös saamelaista joikutaidetta. Inarilainen joikutaiteilija Anna Morottaja on luonut Helene Schjerfbeckin Toipilaalle oman teoksen, jonka hän esittää avajaistilaisuudessa maanantaina.

Toipilas on Siidassa nähtävillä elokuun 27. päivään saakka.