Purjeveneissä nukutaan ahtaasti ja makoisasti: "Riippumatto elää aaltojen mukana"

Katso videosta millaisia petejä upeiden Tall Ship Races -laivojen kansien alle piiloutuu.

purjelaivat
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Purjeveneissä nukutaan ahtaasti ja makoisasti: "Riippumatto elää aaltojen mukana"
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Purjeveneissä nukutaan ahtaasti ja makoisasti: "Riippumatto elää aaltojen mukana"

Yhdellä sanalla kuvattuna: luksusta. 73-vuotias matruusi Peder Pederson on erityisen tyytyväinen nukkumapaikkaansa purjelaiva Skonnerten Jyllandilla. Tanskan Sønderborgissa asuva eläkeläinen on neljättä kertaa Tall Ship Races -purjehduksella. Mies on oman rauhansa ansainnut. Muu miehistö on huomattavasti nuorempaa ja varmasti Pederiä eloisempaa öiseen aikaan.

– Hyvä sänky on erityisen tärkeä asia purjehtiessa. Kun seilaa kaksi viikkoa putkeen, oppii arvostamaan kunnon yöunia, Peder kertoo.

Peder Pederson punkassaan.
Mari Kahila / Yle

Peder on matkannut myös suuremmilla laivoilla, joissa nukutaan riippuvissa sängyissä.

– Niissä keinuu samaan tahtiin laivan kanssa. Riippumatossa nukkuminen ei tee hyvää selälle.

Kymmenen hengen makuuhuone

Parikymppinen hollantilainen Maarten Stigter kehuu punkkansa patjaa. Se on hänen mukaansa erityisen mukava. Säilytystilaa saisi olla enemmän. Kaapin hän jakaa yläpedillä nukkuvan harjoittelijan kanssa. Henkilökohtaisia tavaroita hän tunkee myös sänkynsä alle.

– Tällä purjelaiva Uranialla on tilavaa nukkua. Olen ollut laivoissa, joissa petejä on ollut enemmän päällekkäin. Silloin saa nukkua melkoisen ahtaasti, Maarten kertoo.

Uranialla miehistö nukkuu kymmenen hengen hyteissä.

Riippumatto elää aaltojen mukana

Venäläisen Shtandart-laivan edessä seisoo kyltti, jossa kerrotaaan laivaan etsittävän lisää miehistöä. Samanlaisen kyltin näki turkulainen Janne Lilleberg vuosia sitten keskellä Tall Ships Races -humua. Nyt hän on miehistön ainoa suomalainen.

32-metrinen, merirosvolaivaa muistuttava Shtandart-laiva on entisöity 1700-luvun malliin, joten miehistö nukkuu riippumatoissa.

– Se on paras mahdollinen nukkumapaikka. Riippumatto elää aaltojen mukana, eikä heilumista tule oikeastaan ollenkaan, Janne kertoo.

Loppujen lopuksi punkka kuin punkka kelpaa merillä.

– Unta ei tarvitse koskaan odotella. Työtä on niin paljon, että heti kun pääsemme riippumattoihin, alkaa niistä kuulua tasainen tuhina.