1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käärmeet

Käärme tulee sisälle lämmittelemään tai uteliaisuuttaan - "Harvoin käärmeen arki on kerrostalon parvekkeelle kiipeilyä"

Käärmeen poistaminen vaatii yleensä ulkopuolista apua.

käärmeet
Kyy
Yle

Käärmeiden outoon käyttäytymiseen saattaa olla syynä pienjyrsijäkantojen väheneminen, uteliaisuus tai kolea alkukesä. Näin arvioi käärmeasiantuntija Toni Beckman, joka on erikoistunut varsinkin kyykäärmeiden tutkimiseen. Hän toimii yhteistyössä eläintarhojen ja eläinpuistojen kanssa.

– Rantakäärmeet tunkeutuvat joka paikkaan ja ovat tottuneet jakamaan ympäristöä ihmisen kanssa. Kyykäärme pelkää enemmän ihmistä ja yrittää välttää aktiivisesti kohtaamisia.

Beckman arvioi, että rantakäärmeen saattaa johdattaa sisään jotkut hajut. Tai sitten se voi käydä kurkkaamassa sisätiloja uteliaisuuttaan.

– Kyy voi etsiytyä sisätiloihin ravintoeläinten tuoksujen houkuttelemana, jos tiloissa on vaikka kulkenut pienjyrsijöitä.

Rantakäärmeet tunkeutuvat joka paikkaan.

Toni Beckman

Alkuviikolla Raisiossa kyykäärme oli kulkeutunut makuuhuoneeseen ilmeisesti retkivarusteiden mukana. Kaarinassa lapsiperhe huomasi rantakäärmeen lähestyvän sisätiloja. Perhe pystyi pysäyttämään käärmeen tuulikaappiin. Siellä käärme piiloutui kenkälipastoon.

Molemmissa tapauksissa pelastuslaitos kävi poistamassa matelijan.

Käärme piiloutuu pieneen koloon

Käärme voi olla ihmeissään ihmisten ja koirien keskellä. Silloin se todennäköisesti piiloutuu.

– Käärme piiloutuu pieneen halkeamaankin. Ei tarvita kuin puoli senttiä kertaa sentti, niin siitä menee jo aika iso käärme. Sivuttaissuunnassa ne ovat hyvinkin joustavia, kertoo Toni Beckman.

Harvoin käärmeen arki on kerrostalon parvekkeelle kiipeilyä.

Toni Beckman

Hän muistuttaa, että stressaantunut eläin on aina puremaherkempi ja pyrkii puolustautumaan. Siksi sitä on hankala poistaa. Käärmeiden tuleminen sisälle on kuitenkin epätavallista.

– Tapauksista uutisoidaan herkästi. Ehkä se nostaa pintaan pelkoja siitä, mitä käärmeet voivat tehdä. Ne ajautuvat sisätiloihin harvoin, lähinnä huonon tuurin vuoksi. Harvoin käärmeen arki on kerrostalon parvekkeelle kiipeilyä, Beckman sanoo.

Asukkaiden omatoimisuus lisäisi purentatapauksia

Kolea kesä on voinut osaltaan vaikuttaa käärmeiden haluun mennä sisätiloihin. Käärmeasiantuntija Toni Beckman kertoo, että hellekesinä käärmeet kulkevat laajalla alueella.

– Hellekesinä niitä jää enemmän autojen alle. Silloin niitä on teillä lämmittelemässä. Viileät kelit passivoivat käärmeitä.

Käärmeet eivät spontaanisti hyökkää ihmistä vastaan, vain jos ne kokevat olonsa uhatuksi.

Toni Beckman

Käärmeen tuloon sisätiloihin täytyy suhtautua rauhallisesti. Aluksi kannattaa katsoa, onko kyseessä kyy vai rantakäärme.

– Käärmeet eivät spontaanisti hyökkää ihmistä vastaan, vain jos ne kokevat olonsa uhatuksi. Pitää välttää nopeita liikkeitä. Jos käärme on avoimella paikalla, sitä voi koettaa ottaa kiinni ämpäriin tai muuhun vastaavaan.

Kiinniottamiseen ei voi tietenkään velvoittaa.

– Jos siihen mentäisiin, se nostaisi myös kyynpuremien määrää. En voi kuvitella, että jokainen eläkeläinen ja lapsi velvoitettaisiin siihen, Beckman toteaa.

Lue seuraavaksi