Laineen Kasperi palautti rapin itärajalle - mukana venäläisiä esiintyjiä

Lappeenrannan remontoidun puistolavan valtaa ensimmäisenä Itä räpäyttää -tapahtuma.

suomirap
Kasperi Laine Pusulavalla
Räppäri Laineen Kasperi poseeraa toimittaja Sirkka Haverisen kanssa.Pyry Sarkiola / Yle

LappeenrantaLappeenrannan Pusupuiston juuri kunnostetun laululavan maali oli ehtinyt kuivua, kun se jo ympäröitiin festariaidoilla. Rapfestivaalin esiintyjät siis korkkaavat keltasiniseksi muuttuneen lavan ensimmäisenä.

– Kunnostus on ollut pitkään kaupungin to do -listalla. Festari toi sille vihdoin deadlinen, myhäilee Itä räpäyttää -festivaalin taiteellinen johtaja Kasperi Laine.

Laineen Kasperina tunnettu räppäri nousee lavalle ainakin 30 kertaa festarin aikana. Kolmen eri kokoonpanon keikan lisäksi Lappeenrannan kasvatti juontaa tapahtuman.

– Täytyy varmaan vaihtaa vaatteita välissä, ettei yleisö kyllästy, mies naurahtaa.

Pusupuiston laululava
Pyry Sarkiola / Yle

Tyytyväiseltä mieheltä viimeinen levy?

Parisen kymmentä vuotta musiikkia tehnyt Laineen Kasperi on tyytyväinen, että Lappeenranta on nyt valmis rap-festariin. Hän on nähnyt kaikenlaisia genren muutoksia, mutta pysynyt mielestään aika samanlaisena.

– Muistan vuosia, joilloin Tampereella ei ollut ketään katsomassa meidän musaa. Se oli suomi-reggaen vaihe. Yhtäkkiä Tampereella olikin vankka kuulijakunta.

Myös rapin virtaukset ovat vaihdelleet.

– Musta suomirapin kieli oli rikkaimmillaan joskus vuosina 2005–2010. Nyt uudet tekevät teknisesti haastavampaa.

Äänisuunnittelijana toimiva Laine on tehnyt omalla nimellään musiikkia kymmenisen vuotta. Hän vakuuttaa, että seuraavaksi Monsp Recordsilta julkaistava levy on viimeinen Laineen Kasperi -levy.

– Tiedän eläväni elämäni parasta aikaa. Se on hieman kevyempää kuin aiemmat levyni. Elämässä on tullut menetyksiä ja tullut uusia jäseniä perheeseen. Levy pyörii elämän rajallisuuden tematiikassa, Laine kiteyttää.

Erona muihin venäläisräppärit

Taiteelliselle johtajalle oli tärkeää saada vivahde itärajaa Itä räpäyttää -festareille.

– Chemodan on Venäjällä kulttiasemassa.

Lisäksi festareilla soittaa venäläinen DJ Chinmachine. Esiintymisensä peruivat venäläiset naisräppärit Rena & Mad-A. Festari saa myös kävijöitä Venäjältä.

Laine on tehnyt kulttuurivaihtoa venäläistä populaarikulttuuria tunnetuksia tekevän Tusovka ry:n kanssa. Hän on itsekin käynyt esiintymässä Moskovassa ja Pietarissa.

Rap-festareita on aiempina vuosina kritisoitu naisten vähyydestä. Kasperi Laine halusi tapahtumaan myös naisräppäreitä. Esimerkiksi Mimmi räppää -kollektiivissa esiintyy viikonloppuna neljä naista.

Jatkossakin tee se itse -festarit

Underground-rapiin keskittyvä Itä räpäyttää järjestettiin ensi kerran vuonna 2001, kun kotimainen rap-kulttuuri oli vielä lapsen kengissä. Jo tuolloin ravintola Iltatähden lavalla esiintyi englanniksi räpännyt Paleface – niin kuin tänäkin viikonloppuna.

– Paleface esiintyi silloin nimellä Kalkkilaivan Kapteeni, koska meillä ei ollut varaa maksaa keikkamyyjän ilmoittamaa summaa, Laine muistelee.

Tapahtuma järjestettiin myös vuonna 2007, mutta nyt siitä on kasvanut kaksipäiväinen festari hyvälle paikalle. Mukaan on saatu suomirapin pioneerien Palefacen ja Asan lisäksi esimerkiksi kovassa nosteessa oleva Töölön Ketterä.

Nyt tavoitteena on vakiinnuttaa festivaali jokavuotiseksi tapahtumaksi. Alueelle mahtuu tuhat ihmistä ja tapahtuma on ikärajaton.

– Tarkoitus on tehdä tästä rajatun väkimäärän festari, jossa tiedetään olevan törkeän hyvät bileet ja liput myytäisiin ennakkoon, Kasperi Laine visioi.

– Pidetään tämä sellaisena tee se itse -meininkinä. Nyt ydinryhmässä on neljä tekijää.

Itä räpäyttää -festarin hän tietää onnistuneen, jos tuottaja Maija Kaarna vastaa vielä hänen puheluihinsa eikä lappeenrantalaisbaari Totemiin ole tullut porttikieltoa.