Pori on pienpanimoiden pääkaupunki, Helsingissä lähiolut loppuu kesken – "Pitää saada itselle hyvää bisseä"

Pienpanimoita on nyt Suomessa 85 ja lisää perustetaan. Reilu sata vuotta sitten niitä oli maassa 92.

Fat Lizard Brewing Companyn Heikki Ylinen työn touhussa. Kuva: Riku Tonttila / Yle

Edelläkävijät ovat povanneet pienpanimo-buumin taittumista jo jonkin aikaa, mutta ala ei näytä hiipumisen merkkejä. Päinvastoin. Ammattimaisesti toimivia pienpanimoita on koko maassa jo yli 80 ja uusia syntyy.

Panimo muutti isompiin tiloihin, vielä lähemmäs asiakkaita

Espoon Otaniemessä, Alvar Aallon suunnitteleman punatiilisen kampuksen kiinteistössä ei enää päntätäkään matematiikkaa vaan valmistaudutaan oluen panemiseen.

Valoisassa, korkeassa tilassa remontoidut pinnat, valkoisiksi maalatut seinät ja betonilattia hohkavat uutuuttaan. Mutta vielä kirkkaammin tilassa säihkyvät Kiinasta tilatut, upouudet olutsammiot.

Fat Lizard Brewing Co. Espoossa. Kuva: Riku Tonttila / Yle

Espoolaiskaverusten pari vuotta kaupallisesti pyörittämä pienpanimo muutti vuoden alusta Aalto-yliopistolta vuokrattuihin tiloihin. Täysi pöhinä, eli amerikkalaistyylisen alen tuotanto saatiin käyntiin pääsiäisen aikoihin.

– Ollaan kaikki osakkaat alunperin espoolaisia. Täällä on kiva miljöö, kiva tunnelma. Täällä on aivan mahtava rakennusarkkitehtuuri. Punaiset tiilet, semi-teollinen fiilis.

Fat Lizard Brewing Co:n toimitusjohtaja Heikki "Hessu" Ylinen on silminnähden tyytyväinen pienimuotoisen tuotantolaitoksen keskellä.

– Teemme tätä rakkaudesta olueen ja myös sen takia, että pitää saada itselle hyvää bisseä. Me haluttiin hyvää, tuoretta jenkkibisseä, johon me oltiin itse matkoilla rakastuttu, toimitusjohtaja taustoittaa.

Uusiin, isompiin panimotiloihin tehdyt investoinnit ovat noin puoli miljoonaa euroa.

Pienpanimo-olut on oikea lähituote

Otaniemen pienpanimo tuottaa tänä vuonna olutta parisataa tuhatta litraa. Kaikki tuotanto menee lähialueelle.

– Se menee saman tien, samana päivänä. Monessa paikassa olut on lyöty suoraan hanaan niin, että on voitu minuuteissa ilmoittaa kuinka tuore bisse on kyseessä, Hessu toteaa.

– Näissä oluissa humalan aromit ja iän myötä niiden katoaminen sanelee sen, että sen pitää olla erittäin tuoretta, jotta se on hyvää. Sellaista kuin se on tarkoitettukin. Se tekee siitä lähituotteen, lähioluen.

Toki pienpanimotuotteitakin tölkitetään ja pullotetaan. Täältä Otaniemestäkin tuotetaan marketteihin neljää ja Alkoon kahta eri olutmerkkiä.

Helsinkiläinen olutkauppa myy pienpanimotuotteita. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lähituotteet luovat työpaikkoja

Pienpanimoyrittäjyys on lähituotantoa, joka myös luo työpaikkoja.

Vaikka pienpanimotoiminta painottuu Etelä-Suomeen (siirryt toiseen palveluun), pääkaupunkiseudulla pienpanimoita toimii vain kymmenkunta. Alueella toimivat pienpanimot eivät millään pysty tuottamaan niin isoa määrää oluita kuin mitä alueen väestömäärä kuluttaisi.

– Niitä pitäisi olla kymmenen kertaa niin paljon, jotta se suunnilleen vastaisi sitä, mitä se on muualla maailmassa ja jopa muualla maassa, Hessu Ylinen laskee.

Fat Lizardin Ylinen uskoo, että seuraava panimobuumi Suomessa on kunnollisten siidereiden valmistus.

Asiakkaita Helsingin keskustan Pien-olutkaupassa. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Pori on maan johtava pienpanimokaupunki

Aiemmin joillakin alueilla Suomessa Ely-keskukset saattoivat myöntää rahoitusta pienpanimotoimintaan, mikä kannusti niiden perustamiseen. Nyt pienpanimoita perustetaan esimerkiksi joukkorahoituksella.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen tulee Porista, missä pienpanimoita on viisi. Se on passeli määrä alueen väestömäärään nähden.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita oman paikkakunnan tuotteista ja miksei myös sitten tässä kohtaa oluista. Vuonna 1891 muistaakseni Suomessa oli 92 panimoa. Se on ennätys. Olisihan se tietysti kiva, jos se nyt tässä uudessa buumissa menis yli.

Porissa onkin oluen valmistuksesta pitkät perineet. Tuhkasella itsellään on parinkymmenen vuoden kokemus alalta. Hän on omistajana porilaisessa Beer Hunter's -panimoravintolassa.

– Tällä hetkellä pienpanimot työllistävät suoraan reipas kolmesataa henkeä eli noin kymmenen prosenttia koko alan työvoimasta. Se on todella iso määrä, kun pienpanimoista myydään kuitenkin noin kolme prosenttia kokonaiskulutuksesta, Tuhkanen muistuttaa.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja, porilaisen Beer Hunter's-panimoravintolan Mika Tuhkanen Kuva: Antti Kolppo / Yle

Olutfestivaalien luonne ja sisältö on muuttunut

Innostus pienpanimo-oluisiin on luonut myös pienpanimo-oluiden maistelutapahtumia ja -festivaaleja eri puolille. Esimerkiksi Rautatientorilla Helsingissä pidetään tänä kesänä jo toinen oluisiin keskittyvä festivaali.

Kauas on tultu siitä, kun vielä pari vuosikymmentä sitten kesätapahtuman sisällöksi riitti olutteltta, missä yhdenlaatuista keskiolutta myytiin lötköissä muovituopeissa.

Nykyisen hallituksen aikana on odotettu muutoksia alkoholilakiin. Seuraavaksi päätöksiä asiaan on luvattu syksyllä. Alkoholilain muutoksessa väännetään peistä toisaalta uusien työpaikkojen luomisen ja elinkeinoelämän pärjäämisen ja toisaalta viinarallin hillitsemisen ja suomalaisten humalahakuisen juomakulttuurin välillä.

Pienpanimoissa alkoholilain muutokset kiinnostavat erityisesti.

– Joskus tänne Otaniemeen kuulemma tulee vielä metrokin. Ja ehkä alkoholilakikin muuttuu, niin saadaan myydä sitten metrolla tänne tuleville bisseä tuosta ovelta, haaveilee Fat Lizard Brewing Co:n toimitusjohtaja Heikki "Hessu" Ylinen.