Yhteenottoja Jerusalemissa – vanhankaupungin sisäänpääsykielto alle 50-vuotiaille miehille kuumentaa tunteita

Mielenosoittajat heittelevät kiviä israelilaispoliiseja päin tarkastuspisteillä, poliisi vastaa tainnutuskranaateilla.

Jerusalem
Muslimit protestoivat Jerusalemin vanhan kaupungin portilla.
Musliimit protestoivat Israelin päätöstä kieltää alle 50-vuotiaiden miesten pääsy Temppelivuorelle.Abir Sultan / EPA

Mielenosoittajat protestoivat Israelin poliisin päätöstä kieltää alle 50-vuotiailta muslimimiehiltä pääsy Jerusalemin vanhaankaupunkiin rukoilemaan tänään perjantaina. Naiset pääsevät Temppelivuorelle rajoituksetta.

Nuoret miehet heittelevät kiviä kohti näyttävästi partioivia mellakkavarusteisia israelilaispoliiseja lähellä vanhankaupungin tarkastuspisteitä ja Länsirannalla. Israelilaisjoukot ovat vastanneet kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

Palestiinalaisjohtajat syyttävät Israelia siitä, että nämä yrittävät ottaa hallintaansa muslimien pyhiä paikkoja. Israel kieltää syytökset ja sanoo vain haluavansa estää uudet hyökkäykset.

Yhteensä kolme palestiinalaista on kuollut yhteenotoissa. Haavoittuneita on "tusinoittain". Palestiinalaisen avustusjärjestö Punaisen puolikuun mukaan haavoittuneita on 109, joista 38 on toimitettu sairaalaan.

Aiemmin tällä viikolla palestiinalaiset tappoivat kaksi israelilaispoliisia lähellä vanhankaupungin muuria. Viime perjantaina Temppelivuorelle hyökkäsi kolme tulen avannutta asemiestä, jotka Israelin turvallisuusjoukot ampuivat kuoliaaksi.

Kaduilla rukoillaan vastalauseena rajoituksille

Israelilaisen Haaretz-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tilanne on latautunut. Juutalaisille ja muslimeille pyhän Temppelivuoren protestit voivat silmänräpäyksessä kiihtyä palestiinalaisten kansannousuksi, lehti kirjoittaa.

Jerusalemin korkein muslimijohtaja on kehottanut ihmisiä rukoilemaan pyhäkön ulkopuolella ja "valmistautumaan pitkään tahtojen taisteluun". Hänen mukaansa tosiuskovaiset eivät saa astua pyhälle alueelle ennen kuin Israel on poistanut asentamansa metallinpaljastimet porteilta.

Nyt muslimit rukoilevat vastalauseeksi kaduilla. Yleensä rukoushetket keräävät Temppelivuorelle kymmeniätuhansia palvojia joka perjantai.

Palestiinalaisten keskuudessa kiersi huhuja, joiden mukaan Israelin poliisi estäisi ihmisten pääsyn pyhille paikoille tänään perjantaina, ja rukoilijoita saapuikin bussilasteittain jo eilen torstaina.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Päivitetty 21.7.2017 klo 18.19 uhriluku yhdestä kolmeen ja lisätty haavoittuneiden määrä.