1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemikin hyötyy Kemin risteilymatkailijoista

Risteilijöiltä tehdään bussiretkiä Napapiirille ja muualle Lappiin. Maanantaina Napapiirille saapuu neljä bussillista matkailijoita M/S Berlin -risteilijältä.

Kemi
Joulupukki
Joulupukki on paikalla kesälläkin.Bikka Puoskari / Yle

Myös Rovaniemen seutu hyötyy Kemiin saapuvista risteilymatkailijoista. Joka kesä vähintään yhdeltä risteilijältä tehdään bussiretki Napapiirille. Retkiä risteilijöiltä muualle Lappiin on tehty jo yli kymmenen vuoden ajan. Tarkkoja lukuja risteilymatkailijoiden kohteista ja määristä ei ole.

– Määriä ei ole tilastoitu niin tarkkaan. Matkailjathan eivät yövy maissa vaan aluksella. Asiakkaat valitsevat ohjelmansa hyvissä ajoin ja varustamo tilaa aktiviteetit ja retket paikallisilta toimijoilta. Kyseessä on all-inclusive risteily, joka kestää viikosta kahteen. Suurimman osan aikaa matkailijat ovat aluksella ja maissa käydään vain noin joka toinen päivä, kertoo Kemin Matkailu Oy:n tiedottaja Titta Vuorinen.

Vuorisen mukaan päiväohjelmia on hyvin erilaisia. Osa jää tutustumaan Kemiin ja osalle on tilattu matkoja eri puolille Lappia. Rajanylitys Ruotsiiin on myös ollut suosittua. Napapiiri on vakiokohde ja sen suosio on edelleen kasvussa.

– Napapiirin ylitys on monille tärkeä ja siitä saa todistuksen. Ja joulupukki on tietysti myös aina suosittu sekä Arktikum. Bussimatkan aikana oppaat kertovat suomalaisesta elämäntavasta ja Lapin erikoisuuksista. Pyrimme saamaan omakielisiä oppaita retkiille, sanoo Vuorinen.

Neljä bussillista matkailijoita

Maanantaina Kemin Ajoksen satamaan saapuneesta FTI Cruises -varustamon M/S Berlin -risteilijän matkustajista lähtee neljä bussillista turisteja Napapiirille. He vierailevat eri kohteissa, muun muassa SantaParkissa.

– Olemme hyvin toiveikkaita risteilymatkailun suhteen. Meille on tulossa Santaparkiin myöhemmin kesällä isoja ryhmiä risteilyaluksilta, kertoo yrittäjä Katja Ikäheimo-Länkinen.

Maltan lipun alla kulkeva M/S Berlin on 139 metriä pitkä alus ja sen leveys on 17,5 metriä. Aluksella on 206 matkustajahyttiä. Kemin Matkailu Oy markkinoi satamaa Cruise Balticin kautta.

Korjattu 24.7.2017 kello 17:08. Poistettu jutusta kohta, jonka mukaan Kemi olisi Lapin ainoa satamakaupunki, sillä myös Torniossa on satama.

Lue seuraavaksi