"On kivaa päästä heittämään omalla kotikentällä isoissa kisoissa" – nuoret esiurheilijat saavat yrittää omia ennätyksiään Kalevan kisoissa

Kalevan kisat tarjoavat nuorille esiurheilijoille tilaisuuden ylittää omat ennätyksensä omissa lajeissaan ennen varsinaisia aikuisten finaaleja.

Kalevan kisat
Seinäjoen Seudun Urheilijoiden keihäänheittäjä Joanna Kangas (vas.) ja Ilmajoen Kisailijoiden pituushyppääjä Oona-Maria Köykkä lämmittelemässä Kalevan kisoissa Seinäjoella.
Tuomo Rintamaa / Yle

Nuoret alle 14-vuotiaat pohjalaisurheilijat saavat mahdollisuuden yrittää omia ennätyksiään yleisön edessä Kalevan kisoissa Seinäjoella. Omaa ennätystulosta saa yrittää ennen oman lajinsa aikuisten finaalia.

Seinäjoen keskusurheilukentällä lämmitteli päivällä kaksi paikallista esiurheilijaa, 10-vuotias pituushyppääjä Oona-Maria Köykkä Ilmajoen Kisailijoista ja 11-vuotias keihäänheittäjä Joanna Kangas Seinäjoen Seudun Urheilijoista.

– Mä tykkään keihäänheitosta ja oon heittänyt sitä ihan pienestä asti. Lisäksi mulla on hyvä valmentaja, niin se auttaa paljon asiaa, vastaa Joanna Kangas kysymykseen omasta lajivalinnastaan. Valmentaja-isä Hannu Kangas on myös Tero Pitkämäen valmentaja.

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden keihäänheittäjä Joanna Kangas (vas.) ja Ilmajoen Kisailijoiden pituushyppääjä Oona-Maria Köykkä lämmittelemässä Kalevan kisoissa Seinäjoella.
Joanna Kangas (vas.) ja Oona-Maria Köykkä treenaamassa Seinäjoen keskusurheilukentällä.Tuomo Rintamaa / Yle

– Halusin kokeilla pituushyppyä ja aloitin sen sitten, ja pituutta olen halunnut käydä kisoissa testaamassa, kertoo Oona-Maria Köykkä.

"Aina ei mene täydellisesti"

Molemmat tytöt harrastavat lisäksi muita lajeja, kuten jalkapalloa. Yksilöurheilu on kuitenkin kummankin mieleen, ja he osaavat arvioida hyvin sitä, missä olisi varaa parantaa.

– Aina ei mene täydellisesti, tai ei varmaan koskaan, mutta kyllä se aina paranee ajan myötä, miettii Joanna Kangas keihäänheitosta.

– Kyllä se pituushyppy harjoittelua vaatii, se on aika hankalaa. Tekniikka ei ihan aina tesmaa, mutta kyllä se jo ihan hyvin menee. Vauhti on hyvä, mutta lankulle hyppäämistä pitää harjoitella lisää, Oona-Maria Köykkä arvioi.

Kummallakin nuorella urheilijalla on omat esikuvansa yleisurheilussa, joita seurataan.

– Tero Pitkämäki, Niina Kelo ja Rami Kankaanpää, Oona-Maria luettelee.

– Oma sisko, Jenni Kangas. Se aina tsemppaa mua ja se opetti mulle keihäänheiton. Se osaa opettaa mua yhtä hyvin ku iskä, mutta omalla tavallaan. Kummatkin ovat hyviä opettajia, Joanna hymyilee.

Kohti omia ennätyksiä

Pituuden naisten loppukilpailu on Kalevan kisoissa perjantaina ja keihään naisten loppukilpailu lauantaina. Joanna Kankaan oma ennätys on nyt 32,28 metriä, ja hänen tavoitteenaan on heittää 35 metriä.

– Yritän saavuttaa aina kesällä siskon ennätyksen. Ei haittaa, jos ennätystä ei tule, mutta on kivaa päästä heittämään omalla kotikentällä isoissa kisoissa, Joanna sanoo.

– Mun ennätys on 4,37 metriä ja yritän hypätä 4,40 metriä, Oona-Maria hymyilee.