Maissintähkästä leikkauspöydälle – Kaikki grilliruokien jämät eivät sovi koirille

Grilliruokia eivät usein nauti vain ihmiset, vaan jämiä jaellaan myös nelijalkaisille perheenjäsenille. Koirille syötettynä maissintähkät ja grillivartaat voivat kuitenkin pahimmillaan aiheuttaa kuoleman.

grilliruoat
Koira tutkittavana eläinlääkärissä.
AOP

Grillikauden käydessä kuumana täyttyvät suomalaisten grilliritilät makkaroista, vartaista ja maissintähkistä.

Houkutus jakaa herkut koiraystävän kanssa on suuri, mutta pahimmillaan grillaushetki voi johtaa nelijalkaisen ystävän kuolemaan.

Suomessa koirille tehdään kesäisin kymmeniä leikkauksia, joissa poistetaan ohutsuoleen jumiutunut maissintähkä tai kursitaan umpeen grillitikun puhkaisema mahalaukku. Eläinsairaala Evidensian eläinlääkäri Laura Helenius kertoo, että Vantaan toimipisteelle tuodaan kesäkuukausina usein grilliruokien kanssa pulaan joutuneita potilaita.

– Oksetamme koiria, jotka ovat nielaisseet esimerkiksi lihakääreen tai maissintähkän. Jos oksettaminen ei auta, joudutaan koira leikkaamaan, mikäli suoli on tukkeutunut.

Koiralle maissintähkän tai grillitikun syöminen voi olla hengenvaarallista. Maissintähkä on tarpeeksi iso tukkimaan ohutsuolen ja aiheuttamaan suolitukoksen. Grillitikut taas voivat mahalaukkuun päästessään aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja. Myös lihojen kääreet ja foliot voivat tukkia suoliston. Eniten hälytyksiä tulee kuitenkin maissintähkistä.

– Koiran ei kannata antaa edes jyrsiä maissintähkää, sillä koira saattaa hotkaista koko tähkän, toteaa Helenius.

Oksennuta suolan sijaan vetyperoksidilla

Jos vahinko on jo tapahtunut, on Heleniuksen mukaan toimittava nopeasti. Maissintähkä on koiran koosta riippuen mahdollista saada oksetettua ulos esimerkiksi vetyperoksidin avulla. Jos vetyperoksidia ei ole saatavilla, voi koiran omistaja turvautua suolaan. Heleniuksen mukaan suolassa on kuitenkin riskinsä.

– Olemme siirtyneet suosittelemaan vetyperoksidin käyttöä koiran oksettamisessa. Jos sitä ei ole saatavilla, voi suolalla yrittää. Tällöin ei suositella kuin enintään teelusikallista suolaa myrkytysriskin takia.

Täysi maha helpottaa oksentamista

Joensuun kaupungineläinlääkäri Jari Aho kertoo törmäävänsä kesäisin usein maissintähkiin ja muihin suolistoon jumiutuneisiin vierasesineisiin. Hän neuvookin syöttämään koiran mahan täyteen ennen oksettamista.

– Koiran voi syöttää helposti sulavalla ruoalla aivan täyteen ja oksettaa sitten, sillä ruokamassa helpottaa vierasesineen poistumista suun kautta. Tyhjän mahan oksettaminen on usein tuloksetonta.

Jos koira ei yrityksistä huolimatta oksenna, tulisi se viedä päivystykseen. Päivystyksessä vierasesineitä voidaan yrittää poistaa ensin oksettamalla koiraa ja viimeisenä keinona leikkauksella.

Normaalien leikkauksiin liittyvien riskien lisäksi leikkaaminen on myös tyyristä puuhaa. Maissintähkän poistaminen ohutsuolesta voi tapauksesta ja paikasta riippuen maksaa 400 eurosta jopa yli 1 000 euroon.

– Fiksumpaa on vahtia koiraansa. Ahneella on tunnetusti kurja loppu, toteaa Aho.